Finansudvalget

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

Dato 13. maj 2008

J. nr.          

 

 

a.   Klima- og Energiministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at der direkte på forslag til lov om tillægsbevilling kan ske overførsel mellem § 29.27.01. Miljøstøtte til Østeuropa og CO2-kreditter og § 29.27.03. Klimaprojekter i udviklingslande. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.

b.   På finansloven for finansåret 2008 er ordningerne vedrørende opkøb af CO2- kreditter fra klimaprojekter i udviklingslande (Clean Development Mechanism - CDM) og klimaprojekter i Østeuropa (Joint Implementation - JI) opført under hhv. § 29.27.03. Klimaprojekter i udviklingslande og § 29.27.01. Miljøstøtte til Østeuropa og CO2-kreditter.

Opgaverne vedrørende de to ordninger JI og CDM blev overført til Klima- og Energiministeriet fra hhv. Miljøministeriet og Udenrigsministeriet ved kongelige resolutioner af 23. november og 6. december 2007.

 

Der har været opført JI og CDM bevillinger på de årlige finanslove fra finansåret 2003 og frem. På tidligere års bevillingslove var indsat en særlig bevillingsbestemmelse, der gjorde det muligt at overføre midler mellem § 06.11.27. Klimaprojekter i udviklingslande og § 23.26.11. Miljøstøtte til Østeuropa og CO2-kreditter, hvis der blev truffet beslutning om ændret ansvarsfordeling eller prioritering af indsatsområderne mellem Udenrigsministeriet og Miljøministeriet.

 

Ordningerne er nu samlet i Klima- og Energiministeriet, hvilket muliggør, at indsatsen kan samtænkes, og at der ud fra en helhedstankegang løbende kan ske tilpasninger i opgavevaretagelsen, således at det sikres, at indsatsen omkostningseffektivt kan målrettes de bedste og billigste projekter, uanset om det vedrører projekter i Østeuropa eller i udviklingslande.

 

Klima- og Energiministeriet anmoder på den baggrund om, at der gives adgang til overførsel mellem JI- og CDM-bevillingerne med henblik på at sikre, at staten kan agere omkostningseffektivt på markedet for CO2-kreditter. Dispositionen indebærer, at der på forslag til lov om tillægsbevilling opføres følgende særlige bevillingsbestemmelse:

 

”Der kan ved direkte optagelse på forslag til lov om tillægsbevilling ske overførsel mellem § 29.27.01 Miljøstøtte til Østeuropa og CO2-kreditter og § 29.27.03. Klimaprojekter i udviklingslande.”

c.       Forslaget forelægges Finansudvalget pÃ¥ nuværende tidspunkt med henblik pÃ¥ at skabe størst mulig fleksibilitet og omkostningseffektivitet i de statslige kreditkøb i 2008.

 

e.       Under henvisning til ovenstÃ¥ende anmoder Klima- og Energiministeriet om Finansudvalgets tilslutning til, at der pÃ¥ forslag til lov om tillægsbevilling for 2008 opføres følgende særlige bevillingsbestemmelse under hhv. § 29.27.01 Miljøstøtte til Østeuropa og CO2-kreditter og § 29.27.03. Klimaprojekter i udviklingslande:

Regler der fraviges

eller suppleres

Beskrivelse

BV 2.2.9.

Der kan ved direkte optagelse på forslag til lov om tillægsbevilling ske overførsel mellem § 29.27.01 Miljøstøtte til Østeuropa og CO2-kreditter og § 29.27.03. Klimaprojekter i udviklingslande.

 

f.        Finansministeriets tilslutning foreligger.

 

 

 

 

                                                         Connie Hedegaard

 

 

 

                                                                                    /Kåre Clemmesen