Finansudvalget

Folketinget

Christiansborg

1240  København K

Dato             27. november 2007

J. nr.          

  

 

a.            Klima- og Energiministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at der ydes statslån til Energinet.dk inden for en samlet ramme på 3,1 mia. kr. fordelt med 2,5 mia. kr. for resten af 2007 og yderligere 0,6 mia. kr. for 2008. I forhold til akt 164 af 22. juni 2007 er der tale om en forhøjelse af rammen for 2007 med 0,5 mia. kr., hvilket skyldes en forhøjelse af beløb til opkøb af regionale transmissionsanlæg.

Forslaget medfører ikke udgifter i finansåret.

b.            I medfør af lov nr. 1384 af 20. december 2004 blev Energinet.dk stiftet den 24. august 2005 som en selvstændig offentlig virksomhed, der fremover på statens vegne skal varetage systemansvar og overordnet transmission af både el og gas.

                Energinet.dk kan optage lån til varetagelse af sin virksomhed, herunder til varetagelse af anlægsinvesteringer mv. Dette sker på grundlag af investerings- og finansieringsplaner, som er udarbejdet af virksomheden og efterfølgende godkendt af klima- og energiministeren.

                Transport- og energiministeren godkendte virksomhedens investerings- og finansieringsplan for 2007 den 24. maj 2007. Det fremgår af planen, at Energinet.dk har et samlet bruttolånebehov til systemansvars- og transmissionsaktiviteter på 4,6 mia. kr. i 2007 og 2008. Heraf vedrører de 2,6 mia. kr. systemansvars- og transmissionsaktiviteter med mulighed for anvendelse af genudlån med henholdsvis 2,0 mia. kr. i 2007 og yderligere 0,6 mia. kr. i 2008. Det resterende beløb, 2,0 mia. kr. i 2007, vedrører køb af gaslageret i Ll. Thorup, der ikke finansieres via genudlån.

                Det fremgik af akt 164 af 22. juni 2007, at låneoptagelsen i 2007 primært forventedes anvendt til køb af regionale transmissionsnet på 1,5 mia. kr. samt yderligere investeringsaktivitet på 0,5 mia. kr. til primært Storebælt (elektrisk storebæltsforbindelse) samt Horns Rev 2 (havmøllepark). Det fremgik endvidere, at beløbsstørrelsen til opkøb af regionale transmissionsnet var ret usikkert.

                Investeringsaktiviteten i 2008 forventes at udgøre ca. 1,4 mia. kr. De væsentligste investeringsaktiviteter vedrører Storebæltskabel, tilslutning af havmøller samt opbygning af ledningen Kassø-Revsing.

                Inden for den godkendte investerings- og finansieringsplan kan Energinet.dk frit bestemme sammensætningen af virksomhedens finansiering. Loven giver dog mulighed for, at finansministeren kan dække virksomhedens finansieringsbehov gennem statslån. Det er en forudsætning for ydelsen af statslån, at Energinet.dk’s samlede lånoptagelse sker under hensyn til den af Nationalbanken udarbejdede liste over acceptable lånetyper.

                Statslånene må ikke ydes på bedre vilkår end dem, som staten selv kan opnå som låntager. For at undgå statsstøtteproblemer er det endvidere en forudsætning, at statslånene alene ydes til finansiering af Energinet.dk’s ikke konkurrenceudsatte aktiviteter. Transport- og Energiministeriet har haft en uformel drøftelse med Europa-Kommissionen, som oplyste, at statslånene givetvis udgør statsstøtte, men at dette ikke udgør noget problem, når de alene ydes til finansiering af monopolaktiviteter, der er åbne for alle leverandører på lige vilkår.

                Statslånene optages inden for en ramme fastsat af klima- og energiministeren. Rammen skal årligt forelægges Folketingets Finansudvalg. Udvalget har tidligere bevilget Energinet.dk en låneramme for 2007 på 2,0 mia. kr. samt bevilget en ramme for 2008 på 0,6 mia. kr. i akt 164 af 22. juni 2007. Udvalget anmodes om at forhøje lånerammen for 2007 til 2,5 mia. kr.

                For at give Energinet.dk mulighed for at opnå de bedst mulige lånevilkår, blev der i akt 164 af 22. juni 2007 anmodet om tilslutning til, at rammen for statslån til Energinet.dk blev fastsat til det med investerings- og finansieringsplanen godkendte bruttolånebehov. Hvis Energinet.dk vælger at optage lån for et mindre beløb eller vælger at optage en del af finansieringen på det almindelige kommercielle lånemarked, vil de faktisk ydede statslån blive mindre end lånerammen. De faktiske lånoptagelser vil således afhænge af, hvilke lånetyper virksomheden finder mest gunstige på optagelsestidspunkterne. Der er ikke pligt til at udnytte den statslige låneramme fuldt ud.

                Endelig fremgik det af aktstykket, at rammen indeholdt beløb til opkøb af regionale transmissionsnet, hvor beløbsstørrelsen og tidspunkt var ret usikker. Hermed var de 1,5 mia. kr. i 2007 noget usikkert. Det har imidlertid vist sig, at beløbet ikke blev 1,5 mia. kr. men i stedet 2,0 mia. kr. Det bemærkes, at Energinet.dk’s låneanmodning til Nationalbanken vil ske ultimo 2007 og lånet vil få valør primo 2008. Ved udnyttelse af lånerammen kan det således forekomme, at virksomheden træffer beslutning om udnyttelse af låneramme ultimo et finansår men først får pengene udbetalt i et efterfølgende finansår.

c.            Det fremgår af lov nr. 1384 af 20. december 2004, at Energinet.dk’s finansieringsbehov kan dækkes gennem statslån. Lånene optages inden for en ramme, som fastsættes af klima- og energiministeren efter godkendelse af Folketingets Finansudvalg.

d.     -

e.            Under henvisning til ovenstående anmodes om tilslutning til, at Energinet.dk ydes statslån inden for en samlet ramme på 3,1 mia. kr. fordelt med 2,5 mia. kr. i 2007 og yderligere 0,6 mia. kr. i 2008.

f.      Finansministeriets tilslutning foreligger.

 

 

 

 

Connie Hedegaard

 

 

/Henrik Andersen