Fakta om Folketingets spørgsmål til regeringen

 

§ 20 spørgsmål

§ 20-spørgsmål er spørgsmål til ministre om deres holdning til en aktuel problemstilling. Spørgsmålene stilles skriftligt af det enkelte medlem af Folketinget og medlemmernes navn skal fremgå. Der er en svarfrist på 6 hverdage. Svaret sendes direkte til spørgeren på mail. Ministeren kan ikke give et foreløbigt svar. Spørgsmålene kaldes § 20 spørgsmål, fordi de følger af § 20 i Folketingets forretningsorden.

 

Udvalgsspørgsmål

Udvalgsspørgsmål til en minister kan stilles af medlemmer og stedfortrædere i det enkelte udvalg. Spørgeren kan få sit navn på spørgsmålet og dermed få svaret direkte på sin mail. Udvalget kan stille spørgsmål til de emner, der hører ind under udvalget og de lov- og beslutningsforslag, udvalget behandler. Svarfristen er 4 uger, medmindre der er fastsat en individuel frist. Ministeren kan sende et foreløbigt svar, hvoraf det bør fremgå, hvornår svaret kan forventes.

 

Faktuelle spørgsmål i udvalg

Spørgsmål om faktuelle forhold kan stilles gennem det relevante fagudvalg, uanset om Folketingsmedlemmet er medlem af udvalget eller ej. Spørgerens navn skal fremgå af spørgsmålet og svaret sendes direkte til spørgeren på mail. Spørgsmålene må kun gå på at fremskaffe faktuelle oplysninger fra en minister og de må ikke være omfattende. Svarfristen er 4 uger, medmindre der er fastsat en individuel frist. Ministeren kan sende et foreløbigt svar, hvoraf det fremgår, hvornår svaret kan forventes.

 

Individuelle svarfrister

Det er muligt at få en individuel svarfrist på udvalgsspørgsmål. Både på spørgsmål, der vedrører alm. del som spørgsmål der vedrører forslag. Svarfristen kan derfor være kortere end den normale frist på 4 uger. Det fremgår af Folketingets forretningsordens § 8, stk. 6. Normalt er der en kortere svarfrist på udvalgsspørgsmål, der vedrører igangværende parlamentarisk arbejde som f.eks. udvalgets behandling af regeringens lovforslag.

 

Rykkerprocedurer

Folketingets administration har en fast rykkerprocedurer for svar på både § 20 spørgsmål og spørgsmål i udvalgsregi. Administrationen rykker, når fristen for svar er overskredet. Ved § 20 spørgsmål rykker administrationen telefonisk, og ved udvalgsspørgsmål i en ugentlig rykkermail til de respektive ministerier.

 

Den seneste ændring af Folketingets forretningsorden

Folketinget har ændret reglerne for § 20 spørgsmål og udvalgsspørgsmål fra og med folketingsåret 2007-08. Det betyder, at § 20 spørgsmål fra og med dette folketingsår alene kan dreje sig om spørgsmål til en ministers politiske holdning til en aktuel sag. En minister kan ikke længere give foreløbige svar på § 20 spørgsmål. Spørgsmål om faktuelle forhold skal nu stilles via udvalg.