Nye ungdomsboliger med brintenergi

 

Klima- og energiminister Connie Hedegaard tager første spadestik 5. maj i Herning

 

I december flytter studerende ind i 66 helt nye boliger, der forsynes med energi, der ikke belaster miljøet. Ungdomsboligerne, der opføres i Studenterbyen Birk i Herning, er passivboliger med et ekstremt lavt energiforbrug, og al den nødvendige energi stammer fra vindenergi, der via brint og brændselsceller bliver til el og varme.

  Passivhusenes energiforbrug minimeres kraftigt ved hjælp af øget isolering og højeffektiv varmegenvinding.

  Meget tyder på, at brint i nærmeste fremtid vil afløse olie, kul og naturgas i energiforsyningen. Og med de priser, der i øjeblikket er på olien, kan skiftet komme inden for en overskuelig årrække.

  Nu er teknologien så langt fremme, at det er muligt at forsyne et mindre samfund med brint, og det er, hvad partnerne bag ungdomsboligprojektet H2College har sat sig for at vise.

  Ungdomsboligerne vil fra nytår være åbne for virksomheder, studerende og andre interessenter, der sammen kan lære af projektet såvel forskningsmæssigt som kommercielt. Brintteknologien skal modnes, og det sker ved afprøvning i praksis.

 

Utraditionel indretning

Nutidens boliger skal have masser af fleksibilitet og lys. I H2College er boligernes indretning utraditionelt uden egentlige skillevægge og med et ’supermøbel’ midt i boligen, der indeholder toilet og køkkenfaciliteter. På denne måde fremstår interiøret som ét sammenhængende og fleksibelt rum. Ungdomsboligerne har til begge sider store glaspartier, så boligerne gennembrydes af lys. Det skaber en følelse af åbenhed og større bolig.

  I tilknytning til boligerne opføres et helt nyt studenterhus. Både boliger og studenterhus er præget af en enkel geometrisk form med store vinduespartier og hvidpudsede facader, og forholder sig i deres stramme og moderne udtryk til den linje, der er kendetegnende for hele Birk-området.

  Målet med H2College er at vise, hvordan brint kan anvendes til lagring af vindmøllestrøm i et forsyningsnet med en stor andel af vindkraft. Helt basalt er kon­ceptet, at der produceres brint om natten, når strømprisen er lav, og at der produceres strøm via brænd­selsceller om dagen, når strømprisen er høj. Overskudsvarmen fra brintproduktionen og brænd­selscellerne anvendes til opvarmning af brugsvand, mens elektriciteten anvendes til rum-opvarmning og almindelig elforbrug. Herved opnås bedst mulig driftsøkonomi. Og helt uden CO2-belastning af miljøet!

  H2College i Herning er færdigt, når verdens interesse rettes mod Danmark i forbindelse med FN’s Klimakonference i København.

 

 

Billedtekst:

Ungdomsboligprojektet H2College, der påbegyndes 5. maj, er det første brintforsynede byggeri i Europa og det største passivhus-projekt i Danmark.