Energipolitisk Udvalg

       

      

 

    

 

 

 

 

22. april 2008

 

 

 

Vedr.      Opstart af Europas største biomasse forgasningsanlæg til kraftvarmeproduktion

 

I/S Skive Fjernvarme er i færd med test og indkøring af det, der skal blive Europas største forgasningsanlæg til kraftvarmeproduktion på CO2-neutralt biomasse.

 

Teknologien vil være banebrydende for CO2-neutral kraftvarmeproduktion. Samtidig kan teknologien på sigt anvendes til brintproduktion eller indgå positivt i håndtering af miljø- og affaldsproblemer.

 

Som udviklings- og demonstrationsprojekt er anlægget støttet gennem EU’s 5. Rammeprogram, Energistyrelsens Værkpulje og DOE (Department of Energy) i USA, med i alt 35 mio. kr. af de totale omkostninger på 230 mio. kr.

 

Anlægget byder på innovativ energiteknologi, og vi har i foråret 2007 henvendt os til ministeriet med tilbud om at benytte anlægget til fremvisning i forbindelse med Danmarks værtskab for klimatopmødet i 2009. Denne invitation står stadig ved magt, ligesom vi håber på, at Energiudvalget ved kommende studietur vil lægge vejen forbi, så vil det glæde os at vise værket frem. Også arkitektonisk er anlægget innovativt og det blev derfor hædret af ”Udvalgte Byggerier 2007” af Fagbladet BYGGERI.

 

I/S Skive Fjernvarme håber med projektet at kunne understøtte Danmarks position som førende inden for udvikling af klimaneutrale løsninger til kraftvarmeproduktion, og vi forventer, at anlægget fremover får stor national og international bevågenhed.

 

Men nytænkningen har sine omkostninger: Anlægget er blevet væsentlig dyrere end budgetteret, idet der i alle projektets faser har været usikkerheder, der har forlænget og fordyret processen. Og den nævnte usikkerhed gør sig også gældende i forbindelse med indkøringen af anlægget. Selve forgasseren har været testet siden foråret 2007 og har først senere end forventet produceret en gas af en tilfredsstillende kvalitet. Næste fase bliver test af den første motor på forgasningsgas, og også i denne fase forventes en længere indkøringstid end ved et traditionelt gasmotoranlæg.

 

 

 

 

Vi anmoder derfor Udvalget om at sidestille forgasningsgas med biogas, som tilgodeses i det nye energiforlig, når de nye love og bekendtgørelser, som følger i kølvandet på forligets indgåelse, skal udarbejdes. Denne teknologi har i ligeså høj grad brug for en forhøjet el-indtægt, hvis den skal få fodfæste som CO2-neutralt kraftproducerende anlæg i fremtiden, da de miljømæssigt er lige så CO2-neutrale som biogas.

 

Begrundelsen, for at vi ønsker den højere afregning som for biogas, er at vi har været inde i nøjagtig samme problemstillinger med stigninger på priserne på stål med 30-35%, rådgivningsydelser og arbejdmarkedsindeks.

 

 

 

Med venlig hilsen

I/S SKIVE FJERNVARME

 

 

Benno Jørgensen

Direktør