Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             17. april 2008

J nr.              

Opfølgning på Energitilsynets undersøgelse af fordeling af graveomkostninger ved samtidig nedlægning af elkabler og fibernet

 

Som nævnt i min besvarelse på S 441, stillet af Jørn Dohrmann den 23. januar 2008, var Energitilsynet i gang med en opfølgning på undersøgelsen af 30. april 2007 af fordelingen af omkostninger ved samtidig nedlæggelse af elkabler og fibernet.

Text Box: ./.

Den 3. april 2008 fremsendte Energitilsynet vedlagte brev og den opfølgende undersøgelse. Energitilsynet anfører, at elnetselskaberne samlet set synes at have udarbejdet regelsæt med henblik på at sikre, at der ikke finder krydssubsidiering sted i forbindelse mellem samgravning af elkabler og fiberkabler.  

 

Imidlertid kan elnetselskaberne ikke uden videre dokumentere, at aftalerne bliver overholdt, idet selskaberne ikke kan levere oplysninger, der dokumenterer deres andele af fællesomkostningerne, når der nedgraves elkabler ved samgravning med andre ledningsformer. Selskaberne begrunder dette med, at eksterne entreprenører typisk står for arbejdet, og at disse entreprenører ligeledes foretager omkostningsfordelingen.

 

Energitilsynets sekretariat anfører, at det finder det uacceptabelt, at Energitilsynet ikke kan få oplysningerne om omkostningsfordelingen, og at den anførte begrundelse ligeledes er uacceptabel.

 

Energitilsynets sekretariat vil med hjemmel i elforsyningslovens § 84, stk.1, pålægge selskaberne at fremskaffe oplysningerne inden for en periode på 2 måneder.

 

Folketinget vil efterfølgende blive orienteret om det undersøgelsesmæssige resultat af de supplerende oplysninger.

 

Energitilsynets sekretariat finder endvidere, at elnetselskaberne skal udarbejde instrukser til sikring af, at selskaberne fremtidigt kan følge økonomisk op på aftalerne om fordeling af fællesomkostninger, når elkabler nedgraves ved samgravning med andre ledningsformer. Energitilsynets sekretariat indleder en forhandling med Dansk Energi med henblik på at sikre, at de nævnte instrukser bliver udarbejdet efter ensartede principper.

 

Text Box: ./.Jeg fremsender hermed Energitilsynets undersøgelse til Folketingets Energipolitiske Udvalg til orientering.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard

 

 

 

Bilag:   

Brev af 3. april 2008 fra Energitilsynet til Energistyrelsen vedlagt notat fra Energitilsynet ”Opfølgningen på Energitilsynets undersøgelse af fordeling af graveomkostninger ved kabellægnnig” dateret 3. april 2008