Til medlemmerne af Folketingets Energiudvalg

 

Thisted d.10/04-2008

 

 

Vedrørende ”Energistyrelsens bekendtgørelse nr. 1018 af 20. august 2007 om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller”

 

I den reviderede udgave fra d. 10/09-2007 (af ovennævnte bekendtgørelse) har Danmark, som mig bekendt det eneste land, tilføjet nogle typegodkendelsesregler for vindmøller under 5m².

Hidtil har vindmøller under 2m i vingefang været undtaget af ”husstandsmølleregulativerne WT01”.  â€“ Bagatelgrænse.

 

Vi har indtil den endelige ikrafttræden d. 1/3-2008 solgt mini-møller til mange energibevidste kolonihaveejere, folk med både, landmænd og private. Vi har stadig mange henvendelser og vil gerne fortsætte med dette for at bevare interessen for den vedvarende energi. Generelt ryster folk på hovedet over denne nye regel, hvor selv et cykelhjul med vinger og en dynamo skal typegodkendes.

Vi er klar over at disse små møller laver små mængder strøm, men for mange er det en kærkommen lejlighed til at gøre et lille bidrag til miljøet. Vi fornemmer også, at det har en afsmittende effekt på husstandens elforbrug og andre tiltag.

 

Generelt er bekendtgørelsen svær at læse og drage konkrete konklusioner ud fra, men efter samtale med Jørgen Lemming fra Risø, mener vi at følgende kan uddrages.

-          Møllen skal være strømproducerende.

Dvs. en membranvandpumpe med 2,5m i vingefang skal ikke typegodkendes??

 

For at få typegodkendt en minimølle skal et akkrediteret firma indstille til energistyrelsen om en typegodkendelse. Dette er for os det største problem:

Energistyrelsen har p.t. ikke andre alternativer end bl.a. Norske Veritas, som er vant til ”store” møller og store vederlag.

 

Vi henstiller derfor kraftigt til, at der findes økonomisk overskuelige alternativer til denne typegodkendelse. Jørgen Lemming fra Risø har nævnt at en enkelt konsulent indenfor vindmøllebranchen ville kunne foretage denne afprøvning, men efter utallige henvendelser til vedkommende, har han ikke interesseret sig for opgaven.

 

Kom nu med nogle alternative typegodkendelsesmåder, reglerne er for længst trådt i kraft!!

 

Vores forslag er at f.eks. Nordisk Folkecenter for vedvarende energi hurtigt godkendes til denne opgave, da de rummer ekspertisen til dette, samt at vi forventer, at de vil kunne løse opgaven billigere. En anden mulighed er at få Energitjenesten til at lave en godkendelse.

 

Tak for opmærksomheden,

 

                                                    

Best Regards / Med venlig hilsen

 

Uffe Steffensen

 

ProCure A/S 

*   [email protected]

ü    www.procure.dk

(    (+45) 97 91 21 11 (Tlf.)

Ê    (+45) 97 91 21 33  (Fax)