Notat

7. april 2008

J.nr. 030203/30036-0019

Ref. kgr

Generel energipolitik og energibesparelser

 

Side 1/2

Resumé af høringssvar fra eksterne parter vedrørende bekendtgørelsen om energimærkning af bygninger

 

I det følgende gennemgås hovedtrækkene i de indkomne høringssvar til udkastet til bekendtgørelse om energimærkning af bygninger. Bekendtgørelsen udstedes i medfør af lov om fremme af energibesparelser i bygninger (nr. 585 af 24. juni 2005).

 

Den nye bekendtgørelse omhandler en ændring af kravene, der stilles som betingelse for at udarbejde energimærkninger, idet den nuværende personlige beskikkelsesordning ophæves og erstattes af en firmacertificeringsordning.

Gennemgang af høringssvar.

Udkastet blev den 12. februar 2008 sendt i ekstern høring til 26 organisationer m.v. med høringsfrist den 11. marts 2008. Høringen blev den 17. marts 2008 forlænget til 31. marts 2008. Energistyrelsen har modtaget høringssvar fra 12 af de hørte organisationer. Herudover har Energistyrelsen modtaget kommentarer fra en række enkeltpersoner og organisationer uden for høringskredsen.

I det følgende gennemgås de dele af høringssvarene, som forholder sig til bekendtgørelsesforslaget, som er udsendt i høring. Energistyrelsens kommentarer ses i kursiv, herunder om kommentaren har ført til ændringer i forhold til høringsudkastet.

Derudover er der foretaget enkelte andre tekniske og redaktionelle ændringer i udkastet til bekendtgørelsen.

1. Generelt om indførelse af firmacertificering til energimærkning af bygninger

Dansk Ejendomsmæglerforening, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Brancheforeningen for Energikonsulenter og Bygningssagkyndige (BfBE), Tekniq og Foreningen for Energi og Miljø (FfEM) meddeler, at de støtter indførelsen af en ordning for firmacertificering.

Dog finder Dansk Byggeri, FRI, FfEM og BfBE, at overgangen til alene at operere med en firmacertificeringsordning er for stejl. Disse fire organisationer anbefaler alle at de nuværende personligt beskikkede energikonsulenter får deres beskikkelse forlænget til maj 2011, hvorfra der alene kan foretages energimærkning af certificerede energimærkningsfirmaer.

For ikke at skabe unødvendige flaskehalsproblemer ved overgangen til firmacertificering, har Energistyrelsen i forhold til høringsudkastet besluttet at forlænge overgangsperioden hvor energimærkning af bygninger kan foretages både af personligt beskikkede energikonsulenter og certificerede energimærkningsfirmaer til maj 2011, som foreslået af en række organisationer. Denne overgangsperiode vil efter Energistyrelsens opfattelse give alle firmaer tilstrækkelig tid til at overgå til certificeringssystemet.

En række enkeltpersoner (24 stk.) fra mindre energikonsulentfirmaer har indsendt stort set enslydende bemærkninger til høringen, hvor de meddeler at de ikke kan støtte indførelsen af en certificeringsordning for firmaer. Disse personer giver udtryk for, at de forventede stigende udgifter med indførelsen af certificeringen er for høje, og opfordrer derfor til, at certificeringsordningen for firmaer alene indføres for energimærkning af store bygninger.

Det er Energistyrelsens vurdering, at firmacertificeringen vil indføre en mere tidssvarende administration af ordningen, og i øvrigt bidrage til en højere kvalitet i mærkningen,blandt andet fordi ansvaret for mærkningen flyttes fra personen til virksomheden. Denne holdning deles tillige af Brancheforeningen for Energikonsulenter og Bygningssagkyndige samt Foreningen af Rådgivende Ingeniører, som organiserer en stor del af energikonsulenterne og firmaerne. Det er derfor Energistyrelsens opfattelse, at der fra maj 2011 alene bør kunne udføres energimærkning af bygninger af certificerede firmaer, idet ovennævnte kun er en overgangsordning. Dette vil på sigt skabe den mest fleksible ordning til gavn for både firmaer og forbrugere.

2. Krav til certificerede energimærkningsfirmaer

FfEM og Tekniq finder, at den måde hvorpå kravene til de certificerede energimærkningsfirmaer er udformet, burde ændres. Det fremgår af høringsudkastet til bekendtgørelsen, at virksomheder som ønsker at udføre energimærkning af bygninger, skal være certificeret af et certificerende organ, som igen skal være akkrediteret at Dansk Akkreditering (Danak). Krav til de certificerede energimærkningsfirmaer er ifølge høringsudkastet beskrevet i standarden ISO 9001 samt i Energistyrelsens krav til virksomheder der udfører energimærkning. Energistyrelsen har med høringen udsendt kopi af de forventede krav, der bl.a. regulerer hvilke kvalifikationer medarbejdere, som arbejder med energimærkning i de certificerede firmaer skal være i besiddelse af. FfEM og Tekniq finder, at krav til virksomhederne bør være beskrevet i bekendtgørelsen og ikke i et notat fra Energistyrelsen, for at sikre at der sker en høring inden kravene eventuelt ændres.

Det af Energistyrelsen offentliggjorte notat med krav til certificerede firmaer, der udfører energimærkning af bygninger, indeholder en detaljeringsgrad som egner sig dårligt til bekendtgørelse. Der er desuden tale om et notat, som beskriver hvad de såkaldte certificerende organer skal lægge vægt på, når de certificerer et energimærkningsfirma, udover kravene i ISO 9001. Sådanne krav, der supplerer ISO 9001, er normalt ikke bekendtgørelsesmateriale.  idet der er tale om materiale der indgår som en del af det akkrediterede certificeringssystem. Ved væsentlige ændring af disse krav vil Energistyrelsen gennemføre høring af de relevante organisationer på samme som ved ændringer af Håndbogen for Energikonsulenter, som fastlægger retningslinierne for udarbejdelse af energimærkningen. 

 

3. Evaluering

Dansk Byggeri finder, at der bør foretages en evaluering af certificeringsordningen i 2010 inden energimærkning alene kan udføres af certificerede energimærkningsfirmaer.

Energistyrelsen vil løbende foretage en såkaldt markedsovervågning af de energimærker, som udarbejdes af certificerede energimærkningsfirmaer, hvor kvaliteten af mærkerne kontrolleres. Resultaterne heraf vil blive sammenholdt med resultaterne af kvalitetskontrollen for energimærker udarbejdet af personligt beskikkede energikonsulenter, så eventuelle uhensigtsmæssigheder hurtigt kan blive rettet. Der er derfor ikke behov for endnu en evaluering i 2010.

 

4. Øvrige bemærkninger

En række høringsparter har desuden i forbindelse med høringen afgivet en række bemærkninger angående energimærkningsordningen for bygninger, som dog ikke vedrører de ændringer i ordningen som foreslås indført med bekendtgørelsen. Disse bemærkninger er derfor ikke medtaget i dette høringsnotat, men vil indgå i Energistyrelsens løbende overvejelser om tilrettelæggelse af energimærkningsordningen.