Redegørelse efter § 6 i lov om anvendelse af Danmarks undergrund om udstedelse af en tilladelse til at efterforske og indvinde geotermisk energi til Dansk Geotermi ApS

 

1. april 2008

J.nr. 42001/12022-0003

Ref. sbo,rk,ld

 

 

Side 1/2

Energistyrelsen har den 12. juni 2007 modtaget en ansøgning fra Dansk Geotermi ApS om en tilladelse efter undergrundslovens § 5 til efterforskning og indvinding af geotermisk energi i en række gamle efterforskningsboringer.

 

Det fremgår af § 6, stk. 1, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, at klima- og energiministeren meddeler tilladelser til efterforskning og indvinding af råstoffer, efter at sagen har været forelagt for et af Folketinget nedsat udvalg.

 

Dansk Geotermi ApS har tilbudt at gennemføre et trinvist arbejdsprogram som led i en geotermitilladelse. Det er hensigten at undersøge, om det er muligt at indvinde geotermisk energi fra en række gamle efterforskningsboringer der genåbnes. I den anledning er der identificeret 6 gamle efterforskningsboringer, der vil blive omfattet af en kommende tilladelse. Placeringen af de 6 gamle efterforskningsboringer fremgår af vedlagte kortbilag.

 

Hovedpunkterne i arbejdsprogrammet er følgende:

 

Senest 1 år efter udstedelsen af tilladelsen skal Dansk Geotermi ApS enten tilbagelevere tilladelsen eller forpligte sig til at etablere et forsøgsanlæg ved en af de angivne eksisterende boringer.

 

Senest 3 år efter udstedelsen af tilladelsen skal selskabet have etableret og idriftsat et forsøgsanlæg.

 

Senest 4 år efter udstedelsen skal selskabet enten tilbagelevere tilladelsen eller forpligte sig til at etablere et anlæg til indvinding af geotermisk energi.

 

Senest 8 år efter udstedelsen af tilladelsen skal selskabet tilbagelevere de områder, hvorfra der ikke er etableret indvinding af geotermisk energi

 

Dansk Geotermi ApS er et nyetableret selskab, der ikke tidligere har været indehaver af tilladelser efter undergrundsloven.

 

Energistyrelsen har foretaget en høring af Miljøstyrelsen og By- og Landskabsstyrelsen om den indkomne ansøgning fra Dansk Geotermi ApS. Hverken Miljøstyrelsen eller By- og Landskabsstyrelsen har bemærkninger til ansøgningen.

 

Energistyrelsen har herudover hørt de berørte kommuner. Kommunerne har ikke haft indvendinger mod ansøgningen, men nogle bemærker bl.a. at en gennemførelse af arbejdsprogrammet vil forudsætte planlægning, at forskellige områdeudpegninger vil kunne indvirke på, hvor et eventuelt anlæg kan placeres eller at arbejdsprogrammet endvidere forudsætter tilladelser efter bl.a. miljøbeskyttelsesloven. Energistyrelsen skal i den forbindelse bemærke, at det bl.a. vil indgå som et vilkår i en geotermitilladelse efter undergrundslovens § 5, at tilladelsen er undergivet de til enhver tid i Danmark gældende retsregler, og at tilladelsen ikke fritager rettighedshaveren fra at indhente de tilladelser og godkendelser, der i øvrigt er nødvendige i medfør af undergrundsloven og anden lovgivning.

 

Energistyrelsen har ikke vurderet, om det i praksis er teknisk og økonomisk muligt, at indvinde energi fra genåbnede efterforskningsboringer under danske forhold med den teknik, Dansk Geotermi agter at benytte, idet her er tale om en ny teknik, der kun har været afprøvet enkelte steder i verden. Energistyrelsen er dog af den opfattelse, at der kan være mulighed for, at en gennemførelse af det arbejdsprogram, Dansk Geotermi ApS har tilbudt, kan medvirke til en forøget anvendelse af miljøvenlig energi. På den baggrund finder Energistyrelsen, at ansøgningen bør imødekommes.

 

Det er hensigten at udstede tilladelsen efter undergrundslovens § 5 til efterforskning og indvinding af geotermisk energi, når denne redegørelse efter undergrundslovens § 6, stk. 1, har været forelagt for Folketingets Energipolitiske Udvalg.