28. februar 2008

J.nr. 012001/12001-0006

 

Ref. ksc, sbo, ld

 

 

Side 1/2

Redegørelse efter § 6 i undergrundsloven om en ny tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter i Åben Dør-proceduren

 

Det fremgår af § 6, stk. 1, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, at klima- og energiministeren meddeler tilladelser til efterforskning og indvinding af råstoffer omfattet af loven, efter at sagen har været forelagt for et af Folketinget nedsat udvalg.

 

Åben Dør-proceduren giver olieselskaberne mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og naturgas i meget store dele af Danmark. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen. Dog er Centralgraven med tilgrænsende områder, hvor der afholdes udbudsrunder, undtaget. Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.

 

For en mere detaljeret beskrivelse af Åben Dør-proceduren henvises til Energistyrelsens redegørelser af november 1996 (Alm. Del – bilag 52) og af 21. januar 1999 (Alm. del – bilag 189), der begge er fremsendt til Det Energipolitiske Udvalg.

 

Når Energistyrelsen modtager en ansøgning i Åben Dør-proceduren, offentliggøres modtagelse på styrelsens hjemmeside. På den måde kan andre olieselskaber få kendskab til, at det pågældende område må forventes at blive optaget, hvis ansøgningen imødekommes.

 

Energistyrelsen modtog den 27. august 2007 en ansøgning fra Danica Resources ApS om en eneretstilladelse til efterforskning og indvinding af olie og gas i et område syd for Fyn, Lolland og Falster inden for Åben Dør-området.

./.       Se vedlagte oversigtskort.

 

Danica Resources ApS er et mindre selskab, der ikke tidligere har haft andele i tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og gas.

 

Det er Energistyrelsens opfattelse, at gennemførelse af det efterforskningsarbejde, Danica Resources ApS har tilbudt, vil resultere i ny viden om undergrunden i det pågældende område, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas. Energistyrelsen finder derfor, at ansøgningen bør imødekommes.

 

Tilladelsen vil blive givet til Danica Resources ApS med en andel på 80 %. Nordsøfonden vil få tildelt den statslige andel på 20 %, der optræder i alle olie- og gastilladelser, der gives i Danmark.

 

De norske, svenske, polske og tyske ressortmyndigheder er blevet orienteret om, at der vil blive indføjet et vilkår for tilladelsen, som indebærer, at der ikke kan udføres efterforskningsboringer, før rettighedshaverne har gennemført en miljøkonsekvensvurdering af området (VVM-redegørelse).

 

I forbindelse med HELCOM initiativet, der drejer sig om miljøbeskyttelse m.v. af Østersøområdet, har Danmark netop tilsluttet sig den såkaldte HELCOM aktionsplan.

 

HELCOM aktionsplanen handler blandt andet om påvirkningen af miljøet fra marine aktiviteter, herunder fra offshorevirksomhed. Målet er, at der i princippet ikke sker miljøskadelige udledninger fra offshorevirksomhed og at en offshorehandlingsplan skal træde i kraft i 2009. Aktionsplanen vedrører, som den tilsvarende indsats for Nordsøen vedtaget i OSPAR-samarbejdet, kemikalieudledning, olieudledning og udledning af NOx, SOx og CO2. Miljøministeriet og Energistyrelsen vurderer på den baggrund, at det også fremover vil være muligt at foretage efterforskning og indvinding af olie og gas i Østersø-området, selvom betingelserne på flere måder er mere restriktive end de tilsvarende for Nordsøen, fordi Østersøen af Internationale Maritime Organisation, IMO, er udpeget som et særligt følsomt område.  

 

Det er hensigten at imødekomme ansøgningen, når redegørelsen i overensstemmelse med undergrundslovens § 6 har været forelagt udvalget.