30. januar 2008

 

Kære Bjarne Grube Wickstrøm

Tak for din mail til Klima- og Energiministeren vedrørende pillefyr og vindmøller, som ministeren har bedt Energistyrelsen om at besvare.

Ifølge varmeforsyningsloven er afbrænding af korn i kedelanlæg større end 250 kW (de fleste fjernvarme- og kraftvarmeværker) ikke tilladt, selv om CO2-fortrængningen ved afbrænding af korn kan være lige så stor, som ved afbrænding af f. eks. halm, flis eller træpiller. For anlæg under 250 kW gælder bestemmelserne i varmeforsyningsloven ikke. Det vil sige, at en landmand med eget gårdfyr, der normalt er mindre end 250 kW, lovligt kan afbrænde korn.

Tidligere var brændselsprisen for træpiller lavere end kornprisen samtidig med at brændværdien for træpiller er ca. 15 % højere end for korn. Desuden er træpiller rent fyringsteknisk lettere at fyre med, bl.a. på grund af mindre aske- og slaggemængde. I dag er forholdet omvendt selv om kornprisen det sidste år er steget betydeligt, derfor kan det ofte betale sig at fyre med korn på et træpillefyr. Mange fabrikanter af pillefyr har i dag fået deres anlæg typegodkendt til bl.a. kornfyring ud over træpiller.

Værdien af elproduktionen fra husstandsmøller består af 2 dele. Dels er den del af produktionen, som ejeren selv anvender, fritaget for afgifter mv., hvorfor den kan have en høj værdi på omkring 1,2 kr eksklusiv moms og dels afregnes den overskydende del til 60 øre/kWh. Hvorvidt det kan betale sig afhænger af hvor produktionsomkostningerne. Disse er primært afhængige af, hvor meget det blæser og hvad møllen koster.

Energistyrelsen har ikke oplysninger om produktionsomkostninger for små husstandsmøller, men hvis de er lige så lave som omkostningerne for store møller, af størrelsesorden 50 øre/kWh, kan det godt betale sig sætte en lille mølle op.


Med venlig hilsen

Henrik Lawaetz
Område 2 Energiforsyning
Direkte tlf: 33926850
E-post: [email protected]

-----------------------------------------------------------
Klima- og Energiministeriet
Energistyrelsen
Amaliegade 44, 1256 København K
Tlf: 33926700, e-post: [email protected], hjemmeside: www.ens.dk
-----------------------------------------------------------