Lamdrup d. 13. februar 2008.

 

Klima- og Energiministeriet

Energistyrelsen

Amaliegade 44

1256 København K.

 

 

 

Tak for mail af 30. januar 2008 i henhold til vores henvendelse af 1. januar 2008.

 

Jeg synes dog ikke at jeg fik et reelt svar i og med at jeg spurgte om I ville være med til at ændre reglerne så det ville blive attraktivt for private grundejere (i det åbne land) at opstille små husstandsvindmøller til selvforsyning. Jeg kommer derfor med en uddybelse her:

 

Min pointe er at hvis vi kun går efter de mest effektive vindmøller (læs Største) på de mest vindrige placeringer som det ser ud til at være virkeligheden lige nu er det nok ikke realistisk at placere vindmøller på landjorden p.g.a. protester fra de lokale beboere og så går det hele i stå.

Men er det ikke meningen at vi skal løfte i flok, at hver enkelt giver sit bidrag til helheden? Er det ikke på den måde der set i historisk perspektiv er blevet flyttet mest? At placere små husstandsmøller, solceller på hustage og andre minikraftværker til selvforsyning af elektricitet ved ejendomme i det åbne land vil give et stærkt bidrag til den samlede forsyning men kun hvis elnettet bliver tilgængeligt for borgerne i en anden form end i dag.

Jeg mener at den regel der i dag gælder for solceller men ikke for små husstandsvindmøller også bør gælde for disse, nemlig at det skal være muligt at lade elmåleren køre baglæns. Hvis den enkelte husstand så producerer mere end til eget forbrug vil det være fair play at sælge overskudsstrømmen til den gængse pris for husstandsmøller.

På den måde vil det blive muligt for den enkelte borger at yde sit bidrag til at nedbringe CO2-udledningen da det vil være økonomisk fordelagtigt også at placere små vindmøller el. lign. på mindre gode placeringer – kort sagt: det øger det realistiske potentiale væsentligt og tilskynder den enkelte som gerne vil gøre noget men synes det er uretfærdigt at det skal være dyrt at handle miljørigtigt.

Jeg mener det er en blindgyde hvis der kun satses på det største og det mest effektive kram der findes. Derimod vil et folkeligt engagement i modsætning til en centraliseret styring give en styrkelse af samfundet som sidegevinst til en hurtigere nedbringelse af CO2 forureningen.

 

Til slut vil jeg opfordre enhver der arbejder med energipolitik at læse den tyske forbundspolitiker: Hermann Scheers bog: Energiautonomi.

 

 

Venlig hilsen

Bjarne Grube Wickstrøm

Lamdrupvej 20

5854 Gislev

Tlf.: 62292200

 

 

Obs.: Jeg medsender mit 1. brev og svaret fra Henrik Lawaetz.