Regeludvalg om ændring af byggepladsbekendtgørelse - stillads

 

 

 

Sekretariat

Landskronagade 33

2100 København Ø

 

Telefon 7012 1288

www.at.dk

Vores sag nr. 20070037065

Vores ref AMF

Direkte tlf. 72208575

[email protected]

 

 

3.december 2007                                        

 

Arbejdsmiljørådet

Landskronagade 33

2100 København Ø

 

 

UDKAST til indstilling fra regeludvalget vedrørende ændring af bekendtgørelse om indretning af byggepladser og lignende arbejdssteder (stilladsreglerne)

På møde den 13. juni 2007 besluttede Arbejdsmiljørådet at nedsætte regeludvalg med henblik på behandling af en ændring af Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 589 af 22. juni 2001 om indretning af byggepladser og lignende arbejdssteder på baggrund af forslag for Arbejdstilsynet om at der i bekendtgørelsens § 22, stk. 3 indsattes ”samt ved brug af ramme-hegnsprincippet i forbindelse med opsætning og nedtagning af facadestilladser i op til 10 meters højde” efter ordet ”elementmontage”. Bestem­melsen skulle efter forslaget være gældende i 3 år.

 

Regeludvalget har haft følgende medlemmer:

 

DA:

Peter Herskind, Dansk Industri

Carsten Bekker, Dansk Byggeri

Henrik Jørgensen, Dansk Byggeri (suppleant for Carsten Bekker)

Kurt Bo Jensen, Dansk Byggeri, Stilladssektionen

 

LO:

Lars Vedsmand, BAT

Freddy Hansen, TIB

John Jakobsen, Landsbrancheklubben for stilladsarbejdere

Morten M. Pedersen, 3F

Frank Thaulow, 3F

 

Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet, formand.

 

Udvalget har holdt møder den 21. august 2007, den 12. september 2007, den 27. september 2007, den 23. oktober 2007 og den 28. november 2007.

 

 

 

Baggrund

 

Den 21. december 2005 afsagde Vestre Landsret dom i en sag omhandlende sikring af stilladsarbejdere i forbindelse med opsætning og nedtagning af stilladser. Ved dommen blev en virksomhed kendt skyldig i overtrædelse af regler i arbejdsmiljøloven og i byggepladsbekendtgørelsen. Landsretten fandt, at virksomheden ikke havde truffet tilstrækkelige foranstaltninger til sikring mod nedstyrtningsfare for en stilladsarbejder, der arbejdede med transport af stilladsdele ved opstilling af et stillads 40 meter over terræn.

 

Dommen betyder, at den omhandlede arbejdsmetode må anses som værende sikkerheds- og sundhedsmæssig uforsvarlig og således i strid med lovgivningen.

 

Der findes ikke på nuværende tidspunkt egnede tekniske foranstaltninger, der med optimal funktionalitet kan sikre de ansatte mod nedstyrtningsfare ved opsætning og nedtagning af stilladser, hvorfor en løsning på problemet er nødvendig.

 

Generelle bemærkninger

 

Regeludvalget foreslår en ændring af byggepladsbekendtgørelsen, så den nuværende praksis med brug af rammehegnsprincippet i forbindelse med opsætning og nedtagning af stilladser lovliggøres for en tidsbegrænset periode på 3 år.

 

./.    Tidsbegrænsningen understreger, at der er tale om en midlertidig tilladelsesbestemmelse, der er fastsat med henblik på at finde en permanent teknisk løsning. I den forbindelse bakker regeludvalget op om den handlingsplan, som Dansk Byggeris Stilladssektion og Stilladsarbejdernes Landsklub har udarbejdet for afprøvning og indførelse af nye tekniske løsninger til sikring af stilladsmontører i forbindelse med montage og demontage af stilladser. Handlingsplanen er vedlagt indstillingsskrivelsen som bilag.

 

Desuden foreslås rammehegnsprincippet udvidet til også at indbefatte søjle-hegn.

 

Regeludvalget foreslår desuden, at tilladelsen omfatter alle typer stilladser, hvor dette princip er anvendeligt i forbindelse med opsætning og nedtagning.

 

Regeludvalget er enige om, at definitionen af ”rammehegnsprincippet” og ”kortvarigt arbejde” skal indarbejdes i branchevejledningen for området i forbindelse med den igangværende revision, så fortolkningstvivl undgås.

 

Regeludvalget er enige om, at 16 meter-grænsen ikke gælder for murerstilladser (svært stålstillads), hvor der anvendes 1 meter-løft og håndlisten placeres nedefra, inden dækket etableres og betrædes.

 

Regeludvalget foreslår, at uddannelseskravet ved arbejde over 16 meter – ved den forestående revision - indsættes som et nyt pkt. 6.24.1 i bilag 1 til bekendtgørelse nr. 1109 af 15.12.92 om anvendelse af tekniske hjælpemidler sammen med nærværende forslag til ændring af § 22, stk. 3.

 

Regeludvalget er ligeledes enige om, at der fortsat arbejdes med det åbne hejsefelt for at undgå de skadelige ekstrabelastninger med deraf følgende forøgede nedslidning, en lukning af hejsefeltet vil påføre de ansatte. Dette fremgår af den eksisterende branchevejledning for området.

 

Hvor der anvendes stilladshejs (som Herlev-hejs) forudsætter regeludvalget, at det vil være tilladt at montere den første ramme stående i hejsekurven. Hvor der ikke anvendes stilladshejs sikres opgangsfeltet med opskydeligt rækværk, inden dækket betrædes. Dette indarbejdes i branchevejledningen for området i forbindelse med den igangværende revision.

 

Regeludvalget bemærker desuden, at uddannelse af de ansatte er lige så central for sikkerheden som reglernes udformning. Samtidig bemærker regeludvalget, at det er centralt, at reglerne er logiske for de ansatte, da der ellers er risiko for, at de ikke bliver fulgt.

 

Baggrunden for regeludvalgets indstilling er, at der på nuværende tidspunkt ikke findes egnede tekniske løsninger, idet en generel brug af opskudt rækværk ikke er hverken ergonomisk forsvarlig eller hensigtsmæssig, samt at brug af personlige værnemidler i form af line fastgjort til stilladsdele ikke er en sikkerhedsmæssig holdbar løsning.

 

Udvalgets indstilling

 

Et enigt regeludvalg foreslår, at der i § 22 i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 589 af 22. juni 2001 om indretning af byggepladser og lignende arbejdssteder indføres en tilladelse til brug af rammehegnsprincippet i forbindelse med opsætning og nedtagning af stilladser. Tilladelsen, der lovliggør princippet, gøres tidsbegrænset i en periode på 3 år, og indføres i bekendtgørelsens § 22, stk. 3.

 

Regeludvalget foreslår endvidere 2 præciseringer, der indføres i § 23, stk. 1 og 2.

 

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

Sonja Ploug Jensen

 


 

Bilag til indstillingsskrivelse

 

 

Handlingsplan for afprøvning og indførelse af nye tekniske løsninger til sikring af stilladsmontører i forbindelse med montage og demontage af stilladser.

 

 

Handlingsplanen dækker perioden start 2008 til ultimo 2010.

 

 

 

Periode

Emne

Kommentar

1.

1. halvår 2008

Indsamling af mulige løsninger til sikring af stilladsmontøren

Er allerede i fuld gang

2.

1. halvår 2008

Søge forebyggelsesfonden om midler til afprøvning og udvikling af tekniske løsninger til sikring af stillads­montører, som ud over sikring også tager hensyn til ergonomien

Ansøgningsfristen for 2007 er overskredet,. men ud­færdigelse af ansøgnings­skema igangsættes snarest muligt (i 2007)..

3.

1. halvår 2008

Hente erfaringer fra andre lande

– regler, standarder, opstillings­vejledninger mm

Erfaringsudveksling med producenter, skoler, arbejds­tagere og arbejdsgivere

4.

1. halvår 2008

Afprøve alle tekniske løsninger/ sikringsmetoder og stilladssystemer

Foretages i samarbejde mellem Stilladssektionen og Landsklubben

5.

Juni 2008

Udvælge egnede løsninger/metoder

I forlængelse af pkt. 4

6.

2. halvår 2008

Afprøve de udvalgte løsninger/ metoder i det ”virkelige” arbejdsliv i en længere periode

Vigtigt at ”almindelige” stilladssjak og stilladsfirmaer arbejder med løsningerne

7.

Hele 2008

Udvikle nye tekniske løsninger/ metoder i samarbejde med sikkerheds­leverandørerne

Er allerede i gang

8.

Januar 2009

Analysere og lave delkonklusion

Kan evt. bruges i interne instrukser i AT

9.

1. halvår 2009

Delkonklusion og analyse indarbejdes i det videre praktiske arbejde og afprøvning

Defineres af pkt. 8.

10.

2. halvår 2009

Erfaringer og regler fra vores nabo­lande udveksles og indarbejdes

Håb om at udvikle fælles standarder og regler

11.

Hele perioden

Løbende vurdere sikkerheden ved brug af forskellige tekniske løsninger/sikringsmetoder – afdække ulemper og fordele

I tæt samarbejde med BST/autoriseret rådgiver

12.

Medio 2010

Analysere og konkludere på forløbet

I samarbejde med regeludvalgets  deltagere

13.

Ultimo 2010

Evt. ny bekendtgørelsestekst

Regeludvalget

 

Forløbet skal foregå i tæt samarbejde med Stilladssektionen og Stilladsarbejdernes Landsklub, Dansk Byggeri og 3F. Arbejdstilsynet inviteres til at deltage eller orienteres løbende.

 

Ligeledes inddrages regeludvalgets medlemmer, skolerne, BAR, BST, leverandører af sikkerhedsudstyr løbende.

 

 

Bemærk:

De gode erfaringer fra udarbejdelsen af Dansk Byggeris Stilladssektions og Stilladsarbejdernes Landsklub’s handlingsplan for at minimere belastninger som følge af manuel håndtering skal selvfølgelig inddrages i arbejdet. Denne handlingsplan blev udarbejdet i løbet af 2005 og gennemføres 2005 til 2008.

 

Revisionen af branchevejledningen om opstilling og nedtagning af stilladser vil snarest blive tilendebragt i henhold til den nye bekendtgørelsesændring og bemærkningerne i indstillingsskrivelsen, og en løbende revision vil foregå i takt med, at der udvikles nye egnede tekniske løsninger/sikringsmetoder.