Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

Finansministeren

10. december 2007

 

Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 9 af 6. december 2007 ad aktstykke 53 - § 7 Finansministeriet

Spørgsmål:

”Vil finansministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 39 af 20. september 2007 på aktstykke 187 svare på, hvorfor formanden for DONGs bestyrelse mener, at DONGs samfundsmæssige betydning er så stor, at staten vil være hovedaktionær i 100 år sammenholdt med, at det alligevel foreslås at introducere DONG på børsen?”

Svar:

Med den politiske aftale af 7. oktober 2004 om vilkår fra salg af aktier i DONG står et bredt flertal i Folketinget bag beslutningen om at børsnotere DONG Energy A/S og i tilknytning hertil at sælge en del af statens aktier, men således at staten fortsat vil være majoritetsaktionær.

Denne privatiseringsmodel afspejler grundlæggende et balanceret svar på de udfordringer, som der skal kunne håndteres.

På den ene side har DONG Energy A/S i dag utvivlsomt stor samfundsmæssig betydning, og det ville være forbundet med risici, hvis staten på nuværende tidspunkt afgav kontrollen med virksomheden. Fx kunne kontrollen med DONG Energy A/S blive overtaget af en af de store europæiske energikoncerner, hvilket kunne påvirke konkurrencen på de danske energimarkeder negativt.

På den anden side har DONG Energy A/S udviklet sig til et efter danske forhold stort og komplekst selskab med aktiviteter i mange lande. Dette betyder også, at DONG Energy A/S er nødt til at løbe en række forretningsmæssige risici, som den nuværende ejerkreds formentlig vil have vanskeligt ved at vurdere. Børsintroduktionen af DONG Energy A/S vil betyde, at ejerkredsen fremover også vil bestå af professionelle investorer med en bred erfaring fra ind- og udland, ligesom selskabets forventes at ville blive fulgt af en række bankanalytikere. Disse nye aktører vil sikre, at DONG Energy A/S’ dispositioner løbende vil blive vurderet i forhold til andre selskaber, hvilket formodes at give større sikkerhed for, at DONG Energy A/S fremover drives fornuftigt til gavn for alle aktionærer, herunder staten.

Det er værd at hæfte sig ved, at denne gevinst kommer alene i kraft af børsnoteringen, og uanset at staten forbliver i selskabet som majoritetsaktionær. Den situation, der opstår efter børsnoteringen, vil således kunne fastholdes, så længe der er politisk ønske herom.

Regeringen har således heller ingen planer eller overvejelser om yderligere aktiesalg, og frem til 2015 vil en afhændelse af statens aktiemajoritet kræve enighed mellem partierne bag den politiske aftale.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen