(Ordfører)
Poul Nødgaard (DF):
Jeg vil godt lige omtale de tre-fire elementer, der er i lovforslaget.
Vedrørende brevstemmeafgivning synes jeg man har gjort sig nogle gode overvejelser i Indenrigsministeriet om, hvordan man kan forbedre de begreber...
Kunne vi ikke få lidt ro dernede? Undskyld, det er meget svært at slå igennem, når man taler så højt, som man gør. Undskyld, at jeg er nødt til at sige det.
Vedrørende brevstemmeafgivning er vi meget positive over for det, der lægges op til her, for vi synes, der er rigtig gode elementer i det. Jeg vil gerne sige til den socialdemokratiske ordfører, at med hensyn til hjemløse er det ikke en problemstilling, jeg lige har tænkt over. Men hvis det, den socialdemokratiske ordfører lægger op til, kan administreres på en god og smidig måde - det vil jeg gerne understrege - og ministeriet kan være os behjælpelig med at lave noget, er vi bestemt ikke afvisende over for det.
Vi må glæde os over brevstemmeafgivningen. Når jeg tænker tilbage på, hvor svært det var overhovedet at få lov til at afgive brevstemme for år tilbage - man skulle nærmest søge om det i flere eksemplarer - synes jeg, man må glæde sig over, at det nu skal administreres enormt liberalt ude i kommunerne. Man kan få lov til at brevstemme fra sit eget hjem, og der lægges også op til nogle andre nye ting, så den del af lovforslaget er vi hundrede procent med på.
Valgretsnævnet skal nu omdøbes til Valgnævnet, men stadig have den samme sammensætning, bortset fra at det nu får et medlem med forstand på navne, fordi Valgnævnet nu skal bestemme nye partinavne. Det synes jeg er en god nyskabelse. Som der også står i forslaget, var der jo en ret stor debat om det her i Folketinget, hvor indenrigsministeren - sagt med de mildeste ord, jeg kan finde - mere eller mindre blev beskyldt for at være lidt interesseret i, hvilke navne der kunne blive godkendt. Nu bringes den situation helt under kontrol, nu bliver det Valgnævnet, der skal godkende navnene.
Jeg synes også, det er en god ting - det har vi sådan set ikke drøftet, men jeg synes, det er udmærket - at man har taget med, at gyldighedstiden for de såkaldte vælgererklæringer, som hidtil har været 2 år, nu sættes op til 3 år. Når vi nu taler om de ting, synes jeg også, det er godt, og vil derfor nævne den omstændighed, at man ikke har råderet over et partinavn, så længe man har lyst til. Retten til at bruge et partinavn falder altså væk, hvis man ikke opfylder betingelserne for at kunne opstille til Folketinget.
Alle de ting, jeg her har nævnt, kan vi hundrede procent tilslutte os.
Det, som det så nok kommer til at knibe lidt med at blive enige om, er, at antallet af danske medlemmer af Europa-Parlamentet nu nedsættes fra 14 til 13. Det er helt givet rigtigt, som det bliver sagt, at det står i en af de mange tidligere traktater, der er vedtaget gennem tiderne, at Danmark skal afgive et mandat, men når det er sagt, skal jeg slet ikke lægge skjul på, at det synes vi en dårlig del af forslaget. Derfor tager vi med kyshånd imod det socialdemokratiske forslag om at dele lovforslaget. Sådan forstod jeg det i hvert fald, og hvis det står til troende, tror jeg, vi er mange, der ved den efterfølgende behandling i Kommunaludvalget og senere i Folketinget kan blive enige om at få lovforslaget delt, så den del af det, der vedrører nedsættelsen af antallet af danske mandater i Europa-Parlamentet fra 14 til 13, bliver lagt frem som et selvstændigt lovforslag.
Hvis indenrigsministeren er inde i tingene - og det går jeg ud fra, da det jo er hans lovforslag - vil jeg godt spørge ministeren om noget. Det siges, at Italien her på det seneste har fået forhandlet sig frem til, at de får yderligere et medlem af Europa-Parlamentet, og hvis det er tilfældet, at Italien kan få et ekstra mandat, kunne man vel også forhandle sig frem til noget lignende for Danmarks vedkommende. Jeg ved ikke, om det passer, men jeg kunne godt tænke mig, at der kom styr på det.
Den del af lovforslaget er vi altså kritiske over for - meget kritiske endda, det har jeg ikke lagt skjul på.
Vi synes som sagt, man skulle overveje her i Folketinget - jeg kan forstå, at Socialdemokraterne er med på det, jeg kan forstå på Enhedslistens spørgsmål til de forskellige ordførere, at Enhedslisten også vil være aktiv her, og jeg kunne tænke mig, at andre fornuftige partier også kunne gå med til det - at dele lovforslaget. Det er sket mange gange i de år, jeg har været medlem af Folketinget, at man har delt et lovforslag for at få det til at glide lettere ned, og hvis det sker, har vi mulighed for at stemme imod den del, der vedrører nedsættelsen af antallet af danske parlamentsmedlemmer fra 14 til 13.
Jeg håber meget på, at det kan nyde fremme, og så vil jeg i øvrigt sige, at i Kommunaludvalget, som jeg i øvrigt selv er formand for, vil vi medvirke aktivt til, at forslaget kan komme videre til anden og tredje behandling her i salen.