Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 2. oktober 2007.

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Birgitte Christensen

                        


Spørgsmål: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 16. september 2007 fra Flemming Bo Andersen vedrørende spørgsmålet om, hvorfor førtidspensionister skal betale arbejdsmarkedsbidrag, jf. alm. del - bilag 2.

Svar: Flemming Bo Andersen er gået ud fra, at det kun er personer, der er tilknyttet arbejdsmarkedet, der skal betale arbejdsmarkedsbidrag. Selvom førtidspensionister ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet, betaler de hvert år arbejdsmarkedsbidrag i forbindelse med indbetalinger til den supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. Flemming Bo Andersen spørger, hvorfor førtidspensionister skal betale arbejdsmarkedsbidrag af en ordning, der i forvejen indeholder administrationsgebyr og skat af afkast. Flemming Bo Andersen finder dette både uforståeligt og en anelse amoralsk

Den supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister blev indført ved førtidspensionsreformen i 2001. Der kan med virkning fra den 1. januar 2003 foretages frivillige indbetalinger til denne pensionsordning.

Bidraget til den supplerende arbejdsmarkedspension udgør 4.896 kr. årligt (2007-niveau). Førtidspensionisten betaler 1/3 af bidraget, mens staten betaler 2/3 af bidraget. Ordningen administreres af ATP, et livsforsikringsselskab eller en pensionskasse efter pensionistens valg.

Den supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister træder i stedet for en almindelig arbejdsmarkedspension. Den har stor lighed med arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger og ATP-ordningen. Som følge heraf er den supplerende arbejdsmarkedspension skatte- og arbejdsmarkedsbidragsmæssigt ligestillet med arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger. Det betyder dels, at der er bortseelsesret for indbetalingerne, dels at indbetalingerne pålægges arbejdsmarkedsbidrag.

Der betales endvidere skat efter pensionsafkastbeskatningsloven af det løbende afkast af ordningen ligesom tilfældet er for andre arbejdsmarkedspensionsordninger. Endvidere pÃ¥lægges udbetalinger fra ordningen ligesom andre pensionsordninger enten skat eller afgift. Til gengæld skal der ikke betales arbejdsmarkedsbidrag af udbetalinger fra ordningen.Â