Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 22 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. oktober 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 22 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvad er status for etablering af en ny domsdatabase? Ministeren bedes herunder oplyse,

- hvornår domsdatabase kan forventes at være etableret,

- hvilken betydning domstolsreformen har for etablering af domsdatabasen,

- om domsdatabasen er indtænkt i de sagsbehandlingssystemer, som anvendes i det daglige arbejde i retterne, og

- om etableringen af domsdatabasen vil sikre, at der ikke fremover i retterne skal anvendes ressourcer på manuel gennemgang af sager ved forespørgsler fra journalister m.fl., men at domsdatabasen tværdigmod vil kunne sikre let og billig adgang til aktindsigt.

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Domstolsstyrelsen ønsker så hurtigt, som det er teknisk og praktisk muligt, at etablere en domsdatabase. Styrelsen er derfor ved at se på, hvordan en domsdatabase kan etableres, herunder afklare de eventuelle tekniske, økonomiske og lovgivningsmæssige hindringer, der måtte være, for at etablere en domsdatabase. Som led i dette arbejde vil styrelsen blandt andet se nærmere på, hvilken betydning en domsdatabase vil få for domstolenes arbejdsgange, herunder for håndteringen af anmodninger om aktindsigt fra blandt andre journalister.

 

Til brug for dette har styrelsen nedsat en projektgruppe med repræsentanter fra retterne, der har til opgave at fastlægge de nærmere rammer for, hvordan domsdatabasen kan udformes med udgangspunkt i de nuværende sagsbehandlingssystemer ved retterne, herunder udarbejde kravspecifikation for en domsdatabase. Det er endnu for tidligt at sige noget nærmere om, hvornår domsdatabasen kan etableres, da der endnu er en række uafklarede spørgsmål.

 

Domstolsreformen indebærer blandt andet, at langt de fleste sager skal starte i byretterne. Da mange sager derfor ikke vil blive behandlet ved de overordnede retter, er det styrelsens hensigt, at også byretsdomme skal indgå i en kommende domsdatabase.

 

De nuværende sagsbehandlingssystemer er udviklet på et tidspunkt, hvor der ikke var nærmere konkrete overvejelser om at etablere en domsdatabase. Sagsbehandlingssystemerne er derfor ikke indrettet efter, at det skal være muligt at lægge domme ind i en domsdatabase. Der vil imidlertid blive taget

højde for dette i forbindelse med etableringen af en domsdatabase.

 

Vi forventer i øvrigt, at muligheden for at kunne lægge domme ind i en domsdatabase vil blive indbygget i et nyt elektronisk sagsbehandlingssystem til behandling af civile sager og straffesager ved domstolene.”