Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 23. oktober 2007

 

J.nr. 5676


 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 10. oktober 2007 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 12:

 

Spørgsmål nr. 12:

”Vil ministeren oplyse, i hvor mange tilfælde af fugleinfluenza i Danmark, der er dokumentation for, at udbruddet kan skyldes manglende netoverdækning.?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:

 

”Der er hidtil kun konstateret et enkelt udbrud af højpatogen aviær influenza (HPAI) og 4 udbrud af lavpatogen aviær influenza (LPAI) i fjerkræ i Danmark.

 

Den 18. maj 2006 blev der for første gang konstateret udbrud af HPAI i fjerkræ i Danmark. Den ramte besætning var et hobbyfjerkræhold på Fyn, hvor 47 ud af 102 dyr var døde. Besætningen var beliggende i et relativt isoleret område, tæt ved skov og et vandløb.

 

Konklusionen på den epidemiologiske undersøgelse af fjerkræholdet blev, at den mest sandsynlige årsag til sygdom i hobbybesætningen var smitte fra vilde fugle. Denne konklusion bygger bl.a. på følgende forhold:

  1. Ejeren af flokken havde ikke fulgt kravet om netoverdækning af fjerkræet for at mindske kontakt til vilde fugle.
  2. Ved forskellige lejligheder havde ejeren ladt sit fjerkræ gå udenfor indhegningerne.
  3. Få uger inden udbruddet i hobbyholdet, blev der fundet HPAI i en musvåge i nærheden.
  4. Få dage efter udbruddet i hobbyholdet, blev der påvist HPAI i en død skade fundet på ejendommen.
  5. Der var ikke indført nyt fjerkræ til flokken i lang tid, og der var ikke andre smittefarlige kontakter, der kunne sandsynliggøre andre smittevej end fra vilde fugle.

 

I 2003 blev det første udbrud af LPAI konstateret i en besætning med opdræt af gråænder ved Salling. Besætningens vildtopdræt havde uhindret kontakt til vilde fugle, og i forbindelse med den epidemiologiske undersøgelse blev der ikke fundet andre mulige smitteveje.

 

I forbindelse med den rutinemæssige overvågning for lavpatogen fugleinfluenza (LPAI) af typen H5 og H7 i fjerkræ og opdrættet fjervildt, blev der i juni og juli 2006 konstateret LPAI i 3 fjervildtbesætninger med gråænder. Ænder viser normalt ikke symptomer på LPAI, hvorfor smitten typisk vil findes ved rutinemæssig test i forbindelse med overvågningsprogrammet.

 

På baggrund af de epidemiologiske undersøgelser i besætningerne, blev det konkluderet, at den mest sandsynlige årsag til infektion i to af besætningerne var smitte fra vilde fugle. Opdrættet fjervildt var på dette tidspunkt ikke omfattet af kravene om netoverdækning.

 

Årsagen til infektionen i den tredje besætning antages at være indirekte kontakt til en af de andre smittede besætninger.”

 

 

 

 

 

Carina Christensen

                                                                                                              /Michael Riff Alexandersen