Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             24. oktober 2007

J nr.              

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. oktober 2007 stillet mig følgende spørgsmål 5 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 5:

 

" Vil ministeren sende udvalget en status for, hvor meget staten har nedbragt sit energiforbrug i 2006, jf. energispareaftalen fra juni 2005?"

 

Svar:

 

Aftalen af 10. juni 2005 om den fremtidige energispareindsats indeholder en målsætning om at det samlede slutforbrug af energi (ekskl. transport) skal falde frem til 2013 set i forhold til forbruget i 2003. Samtidig fastlægger aftalen, at der skal gennemføres en øget indsats for at opnå konkrete dokumenterbare energibesparelser, svarende til i gennemsnit 7,5 PJ pr. år over perioden 2006-2013.

Det er en del af aftalen og den tilhørende handlingsplan for en fornyet energispareindsats, at den offentlige sektor, herunder de statslige institutioner, skal gennemføre en række konkrete initiativer for at fremme besparelser. Det drejer sig primært om, at institutionerne skal købe energieffektive produkter og skal gennemføre rentable energibesparelsesprojekter med en tilbagebetalingstid på indtil 5 år.  Aftalen indeholder ingen målsætninger for udviklingen i energiforbruget eller energispareindsatsen i de statslige institutioner. 

Det er mit indtryk, at de statslige institutioner generelt gør en stor indsats for at realiser energibesparelser. Det kommer bl.a. til udtryk via interessen for Elsparefondens tilbud og gennem indberetningerne fra energiselskaberne om deres besparelsesindsats, som viser at de har medvirket til realisering af betydelige besparelser i offentlige institutioner.

Et samlet billede af hvor store besparelser der - set i forhold til hvordan forbruget ville have udviklet sig uden besparelsesindsatsen - er opnået i de statslige institutioner vil først fremkomme som led i evalueringen af den samlede besparelsesindsats, der er planlagt gennemført i 2008.

Med hensyn til udviklingen i energiforbruget i de statslige institutioner fra 2005 til 2006 henviser jeg til besvarelsen af spørgsmål 4 alm. del.

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel Nielsen