Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             24. oktober 2007

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. oktober 2007 stillet mig følgende spørgsmål 4 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 4:

 

" Ministeren bedes kommentere artiklen i Ingeniøren den 12. oktober 2007: "Strømforbruget spurter af sted i 12 ud af 19 ministerier" og herunder oplyse, om ministeren finder det tilfredsstillende, at 12 ud af 19 ministerier har øget deres elforbrug pr. kvadratmeter i 2006"

 

 

Svar:

 

Det fremgår af den seneste årsrapport med data for energiforbruget i de statslige institutioner, at der samlet for alle ministerierne (ekskl. Post Danmark og Banedanmark) fra 2005 til 2006 er sket et fald i det absolutte elforbrug med 6,2 pct. og i det absolutte varmeforbrug med 2,7 pct. Set per kvadratmeter er der et fald i elforbruget med 3,3 pct. og varmeforbruget er uændret. Forskellen mellem udviklingen i det absolutte forbrug og forbruget per kvadratmeter afspejler primært, at der er sket reduktioner i den statslige bygningsbestand bl.a. inden for forsvaret.

Jeg finder det positivt, at der allerede i 2006, som er det første fulde år efter cirkulæret trådte i kraft, kan konstateres et absolut fald i det samlede elforbrug i de statslige institutioner. Der er således ikke grundlag for udsagnet om at strømforbruget spurter af sted.

Der er en række faktorer udover besparelsesindsatsen, som påvirker udviklingen i energiforbruget og ikke mindst elforbruget. Det drejer sig bl.a. om indførelse af nye teknologier og systemer, som f.eks. et nyt kontrolsystem hos flyvesikringstjenesten Naviair. Ændringer af opgaverne i de enkelte ministerier bl.a. som følge af kommunalreformen og strukturændringerne i forsvaret påvirker også udviklingen i forbruget. Samtidig anvendes en betydelig del af elforbruget i nogle ministerier til særlige procesformål. På denne baggrund er der intet mærkeligt i, at forbruget udvikler sig forskelligt i ministerierne.

De statslige institutioner udskifter løbende de elforbrugende apparater med nye energieffektive modeller. Jeg forventer derfor, at den positive udvikling i det samlede elforbrug fastholdes i de kommende år, og at vi efterhånden vil se et faldende elforbrug i flere ministerier.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel Nielsen