Folketingets Finansudvalg

 

 

 

 

 

 

 

Bilag:

 

Sagsbehandler: HES

J.nr.: 3.kt.04-692-33

 

a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til at afhænde Farvandsvæsenets redningsbygning fra 1857 opført på fremmed grund, matr. nr. 5e, Torup Strandhuse, Vestre Torup, beliggende Thorup Strandvej 325, 9690 Fjerritslev, til Jammerbugt (tidl. Fjerritslev) Kommune for 39.000 kr.

 

Samtidig anmoder Forsvarsministeriet om Finansudvalgets tilslutning til at afhænde Farvandsvæsenets redningsbygning fra 1965 opført på fremmed grund, matr. nr. 53, Vestre Torup By, Vestre Torup, beliggende Thorup Strandvej 333, 9690 Fjerritslev, vederlagsfrit til Thorup Strand Fiskeriforening.

 

Dispositionerne medfører et omkostningsbaseret tab på 0,1 mio. kr. i indeværende finansår.

 

b. Efter opførelse af en ny redningsstation ved Thorup Strand i 2005 har Farvandsvæsenet ikke længere brug for hverken redningsbygningen fra 1857 eller fra 1965.

 

Den ældste redningsbygning fra 1857 har et etageareal på 75 m². Arealet er i tingbogen ejet af Thorup-Klim Kommune, og Forsvarsministeriet har således ikke adkomst til grunden. Der er ikke på ejendommens blad i tingbogen tinglyst en servitut om opførelse af bygningen. Fjerritslev Kommune (nu: Jammerbugt Kommune) ønsker at overtage bygningen til den offentlige ejendomsvurdering på 39.000 kr. for at indrette offentlige toiletter og en mindre kiosk. Kommunen oplyser, at indretningen vil ske med respekt for bygningens bevaringsværdige ydre. Ejendommen har af ovennævnte grund ikke været udbudt til salg i offentligt udbud.

 

Redningsbygningen fra 1965 har et etageareal på 113 m². På ejendommens blad i tingbogen er arealet opført som ”fælles klitareal”, og Forsvarsministeriet har således ikke adkomst til selve grunden. Der er ikke på ejendommens blad i tingbogen tinglyst en servitut om opførelse af bygningen. I forbindelse med ansøgningen om tilladelse til opførelse af den nye redningsstation i 2005 stillede Thy Statsskovdistrikt vilkår om, at redningsstationen fra 1965 skulle nedrives efter opførelsen af den nye redningsstation. Thy Statsskovdistrikt har efterfølgende givet tilladelse til bibeholdelse af redningsstationen og dennes ændrede anvendelse til fiskeriformål. Thorup Strand Fiskeriforeningen ønsker at anvende bygningen til opbevaring af fiskeriredskaber mv. og til udførelse af mindre reparationer. Tilladelsen er givet på vilkår om, at redningsstationen skal nedrives, såfremt anvendelsen til fiskeriformål ophører. Til sikkerhed herfor skal fiskeriforeningen stille en tidsubegrænset og pristalsreguleret anfordringsgaranti over for Skov- og Naturstyrelsen på et beløb, der dækker udgifterne til nedrivning. Overdragelsen sker vederlagsfrit, idet Forsvarsministeriet ved overdragelsen ikke ønsker at have udgifter til nedrivning af redningsbygningen. Desuden er Thy Statsskovdistrikts tilladelse til bibeholdelse af redningsbygningen givet på betingelse af, at bygningen anvendes til fiskeriformål, hvorfor den ikke kan afhændes frit i offentligt udbud.

Omkostninger i forbindelse med handlen afholdes af køber.

 

Under forudsætning af Finansudvalgets godkendelse overtages ejendommene den 1. i måneden efter Finansudvalgets godkendelse.

 

Farvandsvæsenet overgik i 2006 til omkostningsbaserede bevillinger. Bygningerne er på Farvandsvæsenets åbningsbalance opført som et anlægsaktiv til i alt 91.794. pr. 31. april 2007. Der er samtidigt optaget en tilsvarende gæld i aktivet. Dette medfører, at indtægten på 39.000 kr. for redningsstationen fra 1857 skal anvendes til at indfri gælden. Idet redningsstationen fra 1965 overdrages vederlagsfrit og der herved ikke opnås en indtægt, vil Farvandsvæsenet samlet set få et omkostningsbaseret tab på 91.794 kr. – 39.000 kr. = 52.794 kr.

 

Den konkrete fordeling af tabet på under- og standardkonti kan specificeres således:

 

§ 12.31.01 Farvandsvæsenet (Driftsbevilling)

                      10. Almindelig virksomhed

                                            21. Andre driftsindtægter…………………………………………       - 0,1 mio. kr.

                     

c. Det fremgår af Finansministeriets cirkulære nr. 158 af 13. december 2002 om salg af statens faste ejendomme, at afhændelser skal forelægges for Finansudvalget, når cirkulærets hovedregel om afholdelse af offentligt udbud fraviges.

 

Finansudvalget foreslog ved spørgsmål af 18. april 2005, at redningsstationerne blev overdraget til Fjerritslev Kommune samt Thorupstrand Fiskeriforening. Forsvarsministeriet svarede Finansudvalget, at sagen ville blive forelagt Finansudvalget, når de nærmere betingelser for overdragelserne var afklaret.

 

d. Skat har anført, at det kan godkendes, at redningsbygningen opført i 1857 på matr. nr. 5e, Torup Strandhuse, Vestre Torup kan afhændes til Fjerritslev Kommune for 39.000 kr.

 

Skat har desuden fastsat, at handelsværdien for den nyeste redningsbygning fra 1965, opført på matr. nr. 53, Vestre Torup By, Vestre Torup, kan ansættes til 0 kr., hvorved ejendommen kan overdrages vederlagsfrit.

            

e. Under henvisning til ovenstående anmodes om tilslutning til at indgå aftale om afhændelse af redningsbygningen fra 1857, opført på fremmed grund matr. nr. 5e, Torup Strandhuse, Vestre Torup, beliggende Thorup Strandvej 325, 9690 Fjerritslev, til Jammerbugt Kommune til en kontantpris på 39.000 kr. samt tilslutning til at indgå aftale om en vederlagsfri overdragelse af redningsbygningen fra 1965 opført på fremmed grund, matr. nr. 53, Vestre Torup By, Vestre Torup, beliggende Thorup Strandvej 333, 9690 Fjerritslev, til Thorupstrand Fiskeriforening.

 

I henhold til anmærkningerne på § 12 Forsvarsministeriet, finanslov 2007 vil beløbet blive registreret på § 12.31.01.10.21.

 

f. Finansministeriets tilslutning foreligger.

 

 

 

 

 

Søren Gade

 

/   Peter M. Pilgaard