Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

3. oktober 2007

Uddrag af regeringens lovprogram af relevans for udvalget

 

Til udvalgets orientering omdeles et uddrag af regeringens lovprogram for folketingsåret 2007-08 vedrørende Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris arbejdsområde.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Eva Esmarch,

Udvalgssekretær

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministeren for familie- og forbrugeranliggender

 

Ændring af lov om fødevarer m.v. (Okt I)

Forslaget vedrører en række ændringer af fødevareloven som opfølgning på gennemførte analyser m.v. af fødevarekontrollen samt det brede politiske forlig af 31. maj 2007 mellem regeringen og S, DF, RV, SF og EL om fødevarekontrollen. Ændringerne indebærer bl.a. nye og skærpede sanktionsmuligheder og ændrede regler om offentliggørelse af kontrolresultater (smiler-rapporter) m.v.


Ændring af lov om dyrlæger (Okt II)

Der er ved ændring af dyreværnsloven i 2006/2007 indført egenkontrol med dyrevelfærd i land-brugsbesætninger. Som opfølgning herpå foreslås ændringer af dyrlægeloven, således at dyrlæger forpligtes til at yde rådgivning og foretage overvågning vedrørende dyrevelfærd i besætninger. Der foreslås endvidere ændringer af reglerne vedrørende sprogkrav for dyrlæger. Der kan blive tale om yderligere forslag til ændringer.

 

Fødevareministeren

 

Lov om økologisk jordbrugsproduktion m.v. (Økologiloven) (Okt I)

Der er tale om en modernisering af den nuværende lov bl.a. i lyset af den store interesse for økologiske varer og for fortsat at sikre stor forbrugertillid til de økologiske varer. Forslaget indebærer bl.a. ændringer af formålsparagraffen og reglerne om autorisation til at drive økologisk virksomhed, herunder reglerne om nægtelse, bortfald og tilbagekaldelse af autorisationen. Forslaget tilpasser endvidere reglerne til den ændrede ressortfordeling på området efter oprettelsen af Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender i 2004.


Ændring af lov om arbejderboliger på landet (Lempelig indfrielse af boligdriftslån) (Okt I)

Der er tale om justeringer af loven, der sikrer at ejere af en række arbejderboliger på landet undgår en situation, hvor de reelt er ”stavnsbundet”.


Ændring af lov om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere m.v. (Jan I)

Forslaget vedrører bl.a. ændringer af reglerne om udmålingsgrundlaget for statsgarantien og risiko-præmien.


Ændring af lov om fiskeri og opdræt (Jan II)

Forslaget vedrører gennemførelse af habitatdirektivet inden for lovens område samt en række andre ændringer af loven bl.a. hjemmel til at pålægge førere af fiskerfartøjer at tage observatører med om bord med henblik på dataindsamling i videnskabeligt øjemed og hjemmel til at pålægge skærpede sanktioner ved overtrædelse af regler for erhvervsmæssigt fiskeri.


Ændring af innovationsloven (Feb I)

Forslaget forbedrer innovationsordningens støttemuligheder i lyset af de nye rammebestemmelser for statsstøtte til forskning og udvikling. Der overvejes tillige en justering af udvalgsstrukturen på innovationsområdet i lyset af, at innovation er blevet en del af landdistriktsprogrammet.