Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 2. oktober 2007

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.           Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 26. september 2007.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Marie Louise Flach de Neergaard


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1 Kontoret for europapolitik og internationale relationer/MLFN

Den 2. oktober 2007

FVM 457

 

Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 26. september 2007

 

1. Sukkeromstruktureringsordning

Rådet opnåede med kvalificeret flertal politisk enighed om kompromisforslaget om sukkeromstruktureringsordningen, idet bl.a. Danmark stemte imod.

 

2. Vinreform

Rådet havde en drøftelse af vinreformforslaget med udgangspunkt i 2 spørgsmål fra formandskabet. For så vidt angik det første spørgsmål vedrørende en gradvis udfasning af plantningsrettighederne efter 2014 var der blandt produktionslandene en udbredt skepsis overfor en for hurtig beslutning herom. Vedrørende det andet spørgsmål om sukkertilsætning var navnlig de nordlige lande for, at tilsætning af sukker fortsat skulle være tilladt, hvor de sydlige lande var af den opfattelse, at der skulle indføres et forbud. Kommissionen understregede afslutningsvist vigtigheden af, at rådet opnåede enighed om en reform i løbet af det portugisiske formandskab, således at en ny markedsordning kan træde i kraft den 1. august 2008.

 

3. Krydsoverensstemmelse

Kommissionen præsenterede kort forslaget om forenkling af krydsoverensstemmelse. Der var ingen bemærkninger fra medlemslandene, hvorefter formandskabet konkluderede, at forslaget ville blive viderebehandlet af Specialkomitéen for landbrug (CSA).

 

4. Brak                                                    

Rådet vedtog med enstemmighed forslaget om midlertidig nulstilling af udtagningsforpligtelsen i 2008. Kommissionen redegjorde indledningsvist for forslaget, der var begrundet i den spændte  markedssituation. Kommissionen bekræftede på dansk foranledning, at man ville se på, hvordan man bevarer de miljømæssige fordele ved brakinstrumentet og at man navnlig i forbindelse med overvejelserne vedrørende brak i sundhedschekket vil se på bevarelsen af fordelene for jord- og vandmiljøet. Der var blandt flere lande en bred opbakning til den danske understregning af, at afskaffelsen af braklægningen ikke må betyde en ringere beskyttelse af natur og miljø.

 

Under eventuelt drøftede rådet efter polsk anmodning muligheden for en forhøjelse af mælkekvoterne. Et overvejende flertal af medlemslandene ønskede, at Kommissionen fremsætter forslag om en forhøjelse, der kan finde anvendelse fra det næste kvoteår startende den 1. april 2008. Kommissionen tog det store flertal for en forhøjelse af mælkekvoterne til efterretning, idet man dog først ville afvente rapporten fra den igangsatte analyse af sektoren, der forventes afsluttet hen mod slutningen af 2007, inden der tages stilling til eventuelle konkrete tiltag.

 

Endvidere drøftede rådet situationen på verdensmarkedet for korn, herunder, hvilke foranstaltninger, der kan træffes i EU for at modvirke den spændte situation. Kommissionen tilkendegav, at man er på vej med et forslag om midlertidig suspendering af afgifter på import af korn.