9. oktober 2007

 

                                                                                                                               

 

 

                                                                                                                               


Notat om høringssvar til EU Kommissionens meddelelse om en ny dyresundhedsstrategi for EU (2007-2013)

 

 

 

Hermed fremsendes indkomne høringssvar til EU-Kommissionens meddelelse om en ny dyresundhedsstrategi for EU (2007-2013) i forbindelse med samlenotat til rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 22-23. oktober 2007, der blev oversendt til Folketingets Europaudvalg torsdag den 4. oktober 2007.

 

Fødevarestyrelsen sendte den 21. september 2007 Kommissionens meddelelse om en ny dyresundhedsstrategi for EU (2007 – 2013) i høring hos relevante offentlige institutioner og landsdækkende erhvervsorganisationer med frist fredag den 5. oktober.

 

Landbrugsraadet er generelt tilfreds med Kommissionens meddelelse om den nye dyresundhedsstrategi og overordnet enig i en række centrale elementer i strategien.

 

Med hensyn til udvikling af en effektiv og ansvarlig omkostningsmodel mener Landbrugsraadet, at finansiering af veterinærpolitikken fortsat skal være et fælles ansvar for Fællesskabet og de enkelte medlemsstater. EU´s ansvar skal opretholdes gennem bevarelse af eksisterende veterinærfonde, og medlemsstaternes nationale medfinansiering skal fortsætte. Landbrugsraadet understreger, at den nationale medfinansiering, herunder fordelingen af finansieringen mellem den nationale myndighed og erhvervet, bør være harmoniseret på EU-plan med henblik på at undgå konkurrenceforvridning. Det bør derudover fortsat være muligt at opnå erstatning for både direkte og indirekte omkostninger i forbindelse med sygdomsudbrud.

 

I relation til en fælles EU-eksportstrategi og udviklingen af i tredjelande baserede ”market-teams” mener Landbrugsraadet, at man i den forbindelse bør udnytte den ekspertise, der allerede findes i de enkelte medlemsstater, samt at den individuelle forhandlingsret fortsat bør eksistere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under området videnskab, innovation og forskning mangler handlingsplanen fokus på forebyggelse, og det bør sikres, at den gennem forskningen opnåede viden omsættes i praksis.

  

Den Danske Dyrlægeforening har ingen bemærkninger til meddelelsen fra Kommissionen.