militære rådgiver til rådighed for bataljonen. Det dedikerede RUD-enhed eruændret på 45 soldater, således som det fremgår af Irak-analysen.-Herudover er der gennemført ”CIMIC-projekter” finansieret af forsvaret for ca.1,1 mio. kr.Eksempler på konkrete projekter der er i gang:-Nærområdeindsats gennem Dansk Flygtningehjælp (35 mio. kr.):
Gennemprojektet støttes hjemvendte flygtninge og internt fordrevne i Diyala-området østfor Bagdad og i det sydlige Irak-FN’s Flygtningehøjkommisær (UNHCR) (35 mio. kr.):
Via projektet støttesindsatser vedr. tilbagevendte til Irak og internt fordrevne.-Indsats gennem Danish Demining Group (35 mio. kr.):
Projektet omfatterrydning af miner og ueksploderet ammunition i det sydlige Irak .-Bøjeskibet NISR (26 mio. kr.):
Skibet er i august 2006 afleveret til de irakiskemyndigheder og er i gang med bøjeudlægningen. Projektet ventes afsluttet primo2007.-To overrislingsprojekter i det sydlige Irak (22 mio. kr.):
Byggearbejdet er igang og ventes færdigt i løbet af et halvt år. Projektet ventes at gavne op mod250.000 irakere.-Transportkorridorstudiet (11 mio. kr.):
Danske og irakiske eksperter samarbejdertæt om projektet, der bidrager til en bedre udnyttelse af transportkorridorenmellem Den Persiske Golf og Bagdad.-Nærområdeindsatser via International Organisation for Migration og AGEF
(8 mio. kr.):
Kapacitetsopbygning i de lokalområder hvortil irakiske flygtninge oginternt fordrevne vender tilbage.-International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT) (7 mio.
kr.):
IRCT hjælper de irakiske myndigheder med at opbygge et nationaltbehandlingssystem for torturofre i Irak. Der er fokus på træning af de irakiskeaktører og styrkelse af de irakiske institutioner.-Dansk Institut for Menneskerettigheder (DIMR) (3.5 mio. kr.):
DIMRsamarbejder med Basra Universitet om uddannelse af universitetslærere imenneskerettigheder og demokrati. Derudover planlægger Instituttet i samarbejdemed det danske politi undervisning i menneskerettigheder.-Projekt gennem UNIFEM, FN’s Kvindeorganisation (3 mio. kr.):
Projektetbidrager til at fremme ligestilling og kvinders rettigheder i den irakiske grundlovog irakisk lovgivning i øvrigt. Sverige har bevilget et tilsvarende beløb til projektet.-Polititræningsprojektet,
der startede i 2003, har op til 11 udsendte danskepolititrænere i Irak. Rigspolitiet står for projektet der bevillingsmæssigt afholdesover finanslovens politireserve.
Eksempler på afsluttede aktiviteter:-Støtte til demokratifremme og valgforberedelser (51 mio. kr.):
Danmark harstøttet forberedelser af de gennemførte valg i Irak. Sammen med den irakiskevalgkommission afholdtes i efteråret 2005 et valgseminar for næsten hundredekandidater fra Basra-området. I april 2005 gennemførtes en studietur formedlemmer af det nyvalgte Basra Provinsråd til Danmark. I juni samme årbesøgte en gruppe irakiske kvinder der beskæftiger sig med ligestillingsspørgsmålog kvinders rettigheder Danmark. Danmark har ydet støtte til gratis transport forherboende stemmeberettigede irakere i forbindelse med valgene. Danmark harogså givet et bidrag til FN’s arbejde med forberedelse af de gennemførte valg iIrak.-Danske NGO-indsatser (40 mio. kr.):
Gennem bidragene er støttet Humanitæreindsatser i Irak via Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Red Barnet ogCaritas.-FN’s udviklingsprograms (UNDP’s) udviklingsfond for Irak (20 mio. kr.):
Danmark har gennem UNDP’s fond støttet projekter: vedr. fremme afmenneskerettigheder og demokratisering, vand- og sanitetsaktiviteter samtistandsættelse af sundhedsklinikker.-FN’s Børnefond (UNICEF) og World Food Programme (WFP) 12 mio. kr.):