Det Udenrigspolitiske Nævn 2006-07
Bilag 57
Offentligt
385716_0001.png
385716_0002.png

NOTAT

Til:CC:Fra:Emne:
Udenrigspolitisk Nævn
J.nr.:Bilag:
5.E.147.222. juni 2007
UdenrigsministerietOrientering vedr. Global Initiative toCombat Nuclear Terrorism efter høj-niveau-mødet i Kazakhstan, den 11.-12. juni 2007.
Dato:
Udenrigsministeren orienterede den 26. april 2007 Udenrigspolitisk Nævn om ”Global Initiati-ve to Combat Nuclear Terrorism”, der har til formål at forbedre sikring af nukleare materialerog installationer og forebygge, at terrorister får fat i sådanne materialer, samt at afhjælpe konse-kvenserne af eventuelle nukleare terrorhandlinger. Udenrigsministeren lovede, at Nævnet villefå en nærmere redegørelse, når Danmark havde deltaget i det første møde.Global Initiative blev lanceret af præsident Putin og præsident Bush i St. Petersborg i juli 2006.Herefter er der afholdt to møder i henholdsvis Marokko og Ankara, hvor der er blevet udarbej-det en principerklæring, som nye partnere skal godkende – i lighed med formen for tilslutningunder ”Proliferation Security Initiative” (PSI). USA og Rusland har herefter i foråret gennem-ført demarcher i en lang række lande, i vidt omfang i fællesskab, med henblik på at øge partner-kredsen, der oprindeligt talte 13 lande samt Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).Danmark tilsluttede sig Global Initiative den 1. maj 2007 på grundlag af en fælles opfordringhertil fra de herværende amerikanske og russiske ambassadører under et møde i Udenrigsmini-steriet den 20. marts 2007. Dansk tilslutning til initiativet skete ved skriftlig meddelelse til am-bassadørerne, herunder om, at Danmark godkender initiativets principerklæring (vedlagt). Øv-rige partnere – 51 lande i alt på nuværende tidspunkt – inkluderer alle de nordiske lande og defleste EU-lande. Herudover deltager bl.a. lande i Asien, Mellemøsten, Kaukasus, Øst- og Syd-østeuropa samt Canada og Australien. En fuld liste vedlægges. Ud over IAEA har nu også EUopnået observatørstatus efter bl.a. dansk tilskyndelse.Et højniveaumøde fandt sted den 11.-12. juni 2007 i Astana, Kazakhstan. I spidsen for mødetstod den russiske viceudenrigsminister, Sergei Kislyak, og den amerikanske assisterende uden-rigsminister for ikke-spredning, John Rood. Danmark deltog med en delegation fra Udenrigs-ministeriet under ledelse af politisk direktør, Liselotte Plesner.Mødet blev, ikke mindst i lyset af overvægten af helt nye medlemmer, en meget overordnet,principiel bekræftelse af behovet for at bekæmpe nuklear og radiologisk terrorisme og af fuldtilslutning til initiativets formål og principper:At forbedre overblik, kontrol og fysisk beskyttelse af nukleare materialer og radioaktivestoffer såvel som nukleare faciliteter.
At kortlægge og undertrykke handel og andre illegale aktiviteter med sådant materiale,herunder særligt med henblik at imødegå terroristers erhvervelse heraf.At respondere på og afhjælpe konsekvenserne af nukleare terrorhandlinger.At samarbejde om udvikling af teknisk kunnen for at imødegå nuklear terrorisme.At sikre, at alle stater tager alle nødvendige skridt med henblik på at nægte terrorister,der søger nukleare materialer, fristeder og styrke national lovgivning med henblik på atsikre effektiv retsforfølgelse.Blandt de oprindelige partnere i Global Initiative var nogle nået skridtet videre i de hjemligeovervejelser om, hvad der nationalt kunne tilføres initiativet, og kunne foreslå konkrete aktivite-ter, hovedsageligt i form af workshops. Australien havde f.eks. netop afholdt et regionalt mødeom nuklear terrorisme i Asien og Stillehavet. Canada vil i foråret 2008 afholde en workshop omsikring af radioaktive kilder, hvori der også forventes input fra industrien. Hvilke områder,Danmark vil kunne bidrage på, vil blive afdækket under inddragelse af danske myndigheder ogøvrige mulige interessenter.I lyset af IAEA’s anerkendte indsats og ekspertise på området vil det være afgørende, at IAEAgives en rolle i de konkrete aktiviteter (workshops og træning med henblik på kapacitetsopbyg-ning m.m.), der afholdes under initiativet. IAEA’s rolle i bekæmpelsen af nuklear terrorisme ogbehovet for at holde IAEA tæt inddraget i aktiviteterne, blev understreget af en række delegati-oner i Astana, herunder Danmark. Det forventes, at den forstærkede opmærksomhed omkringnuklear terrorisme som følge af initiativet vil føre til øget støtte til IAEA’s indsats.Højniveaumødet var det sidste i en første runde af møder på politisk niveau. Herefter er detmeningen, at konkrete aktiviteter skal være initiativets motor. Der eksisterer allerede et omfat-tende normativt grundlag for arbejdet – ikke mindst FN-konventionen om nuklear terrorismeog IAEA-konventionen om fysisk beskyttelse af nukleart materiale samt FN’s Sikkerhedsrådsresolution 1540 vedrørende masseødelæggelsesvåben og FN’s Generalforsamlings strategi forbekæmpelse af terrorisme. Mens initiativets lancering på højt niveau har bidraget til at skabeopmærksomhed og vilje til handling, vil initiativet i sidste ende blive bedømt på, hvilke prakti-ske tiltag og reelt opnået kontrol med nukleare og radiologiske materialer, landene vil tage til atføre principperne ud i livet. Næste ordinære møde forventes afholdt i foråret 2008.Udenrigsministeriet
- 2-