Besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 907 fra medlem af Folketinget Morten Messerschmidt (DF).

 

Spørgsmål:

 

”Hvilke retspolitiske overvejelser foretager ministeren sig i relation til terrorbekæmpelse, når hun i JP Århus 19. november 2006 kan læse, at byen udgør et »jihadcenter«, hvor terrorister og fundamentalister er blevet udklækket siden midten af 1990’erne?”

                                                

Svar:

 

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har til opgave at overvåge, forebygge og modvirke foretagender og handlinger, som må antages at rumme en fare for rigets selvstændighed og sikkerhed og den lovlige samfundsorden, herunder i første række de i straffelovens kapitel 12 og 13 omhandlede forbrydelser.

 

For så vidt angår kontraterrorisme kan det mere generelt oplyses, at efterretningstjenestens opgave på dette område bl.a. består i løbende at vurdere terrortruslen i Danmark og i den forbindelse løbende følge de miljøer, der kan give grobund for terrorisme.

 

Som PET har tilkendegivet i flere sammenhænge, findes der i Danmark personer og miljøer, der sympatiserer med eller har relationer til personer og organisationer, som er eller har været involveret i terrorvirksomhed. På det efterretningsmæssige område er det tjenestens opgave i nødvendigt omfang at overvåge sådanne personer og miljøer for at se, om de overtræder lovgivningen eller er på vej til at gøre det.

 

Der kan i sagens natur ikke i en besvarelse af et spørgsmål stillet efter § 20 i Folketingets forretningsorden gives nærmere oplysninger om efterretningstjenestens arbejde i den forbindelse.

Mere generelt kan det dog oplyses, at regeringen på baggrund af terrorhandlingerne i London i juli 2005 besluttede at iværksætte en analyse af det eksisterende danske beredskab mod terrorisme og regeringen nedsatte i den forbindelse en tværministeriel arbejdsgruppe under Embedsmandsudvalget for Sikkerhedsspørgsmål. Arbejdsgruppen offentliggjorde den 3. november 2005 sin rapport, og regeringen fremlagde på baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger den 16. november 2005 en handlingsplan for terrorbekæmpelse.

 

Regeringen har i tiden herefter gennemført eller forberedt gennemførelsen af de fleste af arbejdsgruppens i alt 49 anbefalinger.

 

Den artikel, der henvises til i spørgsmålet, giver mig ikke anledning til at overveje yderligere initiativer til bekæmpelse af terrorisme.