Folketingets Lovsekretariat

 

 

Den

 

J. nr. 5337

Folketinget har ved skrivelse af 20. juli 2007 (spørgsmål S 5401) anmodet om min besvarelse af følgende af Per Clausen (EL) stillede spørgsmål:

 

Spørgsmål nr. S 5401:

 

»Vil ministeren redegøre for, hvorfor Danmark vil stemme for en forhøjelse af grænseværdierne for forekomsten af svampegifte i majs og majsprodukter, når alle de høringssvar, der er kommet i Danmark, er negative over for denne forhøjelse?«

 

Svar:

 

Baggrunden for forslaget om at forhøje grænseværdierne er, at der i de seneste år har vist sig et generelt billede af højere forekomster af svampegiftene Deoxynivalenol (DON), Zearalenon og Fumonisiner i majs, som er naturlige svampegifte der produceres af skimmelsvamp på korn og majs. Den forøgede forekomst skyldes vejrforhold, som er vanskelige at forudse og forekomsterne er derfor nærmest umulige at forhindre selv ved efterlevelse af EU’s gældende retningslinier for god landmandspraksis. Stigningen, der er set de seneste år, er hovedsagligt observeret for majs.

 

Da de nuværende grænseværdier blev fastsat i 2005 var datagrundlaget yderst sparsomt. Dataindsamling i de sidste par år har vist, at over halvdelen af den europæisk producerede majs ikke vil kunne overholde gældende grænseværdier. Det er derfor vigtigt for den europæiske produktion af majs, at få vedtaget højere og mere realistiske grænseværdier, uden dog at forbrugerbeskyttelsen bliver sat over styr.

 

Når Danmark stemmer om grænseværdierne for bl.a. svampegifte, sker det på baggrund af videnskabelige vurderinger fra Fødevareinstituttet under DTU, som også forholder sig til udtalelser fra EU’s videnskabelige organer. Fødevareinstituttet har vurderet, bl.a. på baggrund af det forholdsvis lave indtag af majs, at de forhøjede grænseværdier ikke har sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne. 

 

Hertil kan det tilføjes, at Danmark under forhandlingerne af de nye grænseværdier specielt har arbejdet for, at grænseværdierne for de produkter som indtages i store mængder (morgenmadscerealier og snackbarer) ikke øges væsentligt, hvilket er imødekommet ved de endeligt vedtagne værdier. Ligeledes har Danmark arbejdet for, at grænseværdierne for baby- og børnemadprodukter baseret på majs fastholdes på det helt lave niveau, hvilket også er lykkedes. 

 

I forbindelse med høringsfasen er der rigtig nok kommet negative tilkendegivelser overfor en forhøjelse af grænseværdierne fra enkelte brancheorganisationer. Disse tilkendegivelser forholder sig dog ikke konkret til de foreslåede grænseværdier for Deoxynivalenol, Zearalenon og Fumonisiner eller konkrete sundhedsvurderinger heraf, hvorfor regeringen ikke har fundet grundlag for at ændre på den danske holdning til svampegifte, som er fastlagt som ovenfor nævnt på baggrund af videnskabelige, sundhedsmæssige vurderinger af stofferne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carina Christensen

 

                                                                                                                                /Karen Gjølbo