Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:           29. juni 2007 Kontor:        Regional sundhed J.nr.             2007-12140-253 Fil-navn:      Dokument 1
|
"Hvad er ministerens forventning til at nedbringe ventetiden for behandling af flygtninge med traumer efter tortur efter udarbejdelse af psykiatriplaner i regionerne, sundhedsaftalerne mellem regioner og kommuner samt regeringens indgåede økonomiaftale med regionerne?"
Som bekendt er behandlingen af traumatiserede flygtninge en del af sygehusvæsenets opgaver og det er min fornemmelse, at regionerne er godt i gang med at tage opgaven til sig. Behandlingen af traumatiserede flygtninge varetages nu enten i psykiatrien eller gennem anvendelse af de særlige private behandlingstilbud.
Med psykiatriaftalen afsatte regeringen og satspuljepartierne mere end 1,2 mia. kr. til psykiatrien over de næste 4 år og som det fremgår af aftalen om regionernes økonomi for 2008, vil regeringen søge at prioritere psykiatriområdet igen i forbindelse med udmøntningen af satspuljen for 2008. Regeringen har med psykiatriaftalen skabt rammerne for en styrkelse af psykiatrien generelt og vil også i de kommende år prioritere området. Det er min forventning, at regionerne indenfor disse forbedrede rammer, vil arbejde målrettet på at nedbringe ventetider i psykiatrien, herunder ventetider til behandling af traumatiserede flygtninge.
For så vidt angår regionernes psykiatriplaner kan jeg oplyse, at Sundhedsstyrelsen indtil nu har modtaget forslag til psykiatriplan fra Region Hovedstaden og at styrelsen har ydet rådgivning i forbindelse hermed. Det indgår i Region Hovedstadens psykiatriplanforslag, at der skal etableres et egentligt behandlingstilbud for torturofre i regionens eget regi. Sundhedsstyrelsen forventer, som et led i regionernes samlede sundhedsplaner, at modtage psykiatriplanerne fra de resterende 4 regioner.
Som jeg i februar oplyste overfor Sundhedsudvalget i forbindelse med min besvarelse af spørgsmål 233, skrev jeg den 20. februar 2007 til regionerne om behandlingen af traumatiserede flygtninge. I brevet opfordrede jeg de regioner, som endnu ikke har besluttet at adressere behandlingen af traumatiserede torturofre som et særligt tema eller fokusområde i deres psykiatriplaner, om at overveje at gøre det.
Â
For at sikre koordinering og sammenhæng for de psykiatriske patientforløb, der går på tværs af regioner og kommuner, blev det, som det er spørgeren bekendt, med sundhedsloven obligatorisk for kommuner og regioner at indgå sundhedsaftaler om indsatsen for sindslidende. Kommunernes og regionernes samarbejde omkring de sindslidende, herunder de traumatiserede torturofre, er således omfattet af sundhedsaftalerne.
Vi må dog i den forbindelse huske på, at det i år er første gang, at sundhedsaftalerne skal udarbejdes, så parterne har selvsagt stået over for en række store udfordringer.  De sundhedsaftaler, som regioner og kommuner har indsendt til Sundhedsstyrelsen, er meget lovende, men der er jo tale om 1. generationsaftaler.