<DOCUMENT_START>

Besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 3507 fra medlem af Folketinget Line Barfod (EL).

 

Spørgsmål:

 

                   ”Har Danmark overtrådt FN's børnekonvention, når unge under 18 år varetægtsfængsles og indsættes i et fængsel sammen med voksne fanger?”

 

Svar:

Danmark er efter FN’s konvention om barnets rettigheder (børnekonventionen), artikel 37 c, forpligtet til at sikre, at ethvert barn, der er berøvet sin frihed, holdes adskilt fra voksne, medmindre en sådan adskillelse ikke anses at tjene barnets tarv.

 

Retningslinjerne for anbringelse af 15-17 årige indsatte blev ændret i forbindelse med Danmarks ratifikation af børnekonventionen i 1991 med henblik på at sikre børns adskillelse fra voksne og samtidig sikre bedre muligheder for, at disse unge kunne få adgang til fællesskab med andre 15-17 årige indsatte. Dette skete ved at etablere to særlige afdelinger for 15-17 årige i henholdsvis Blegdamsvejens Fængsel (under Københavns Fængsler) og Statsfængslet på Søbysøgård.

 

Disse retningslinjer vedrørende anbringelse af unge 15-17 årige blev imidlertid ændret i januar 1999 i lyset af erfaringerne med at placere unge indsatte på de to særlige ungeafdelinger. Navnlig på grund af det lave antal af unge indsatte havde det vist sig, at ordningen med placering på de særlige ungdomsafdelinger var forbundet med store ulemper for de unge.

 

Justitsministeriet orienterede ved brev af 14. november 1997 Folketingets Retsudvalg om disse ulemper. Udvalget blev samtidig orienteret om Justitsministeriets overvejelser med hensyn til en ændring af den dagældende ordning. Folketingets Retsudvalg tilkendegav ved brev af 23. april 1998, at et flertal kunne støtte Justitsministeriets forslag til nye retningslinjer for anbringelse af unge frihedsberøvede. Det blev derfor besluttet at nedlægge de særlige afdelinger for 15-17 årige og fastlægge andre kriterier for anbringelse og behandling af unge.

 

Justitsministeriet orienterede ved brev af 14. januar 1999 Folketingets Retsudvalg om de nye regler, der trådte i kraft den 15. januar 1999. Disse regler er videreført i forbindelse med straffuldbyrdelseslovens ikrafttræden i juli 2001 og svarer til de nugældende regler, som er beskrevet i besvarelsen af spørgsmål nr. S 3503, hvortil der henvises.

 

Det er således Justitsministeriets opfattelse, at reglerne om de unges afsoningsforhold er fastsat inden for rammerne af FN’s konvention om barnets rettigheder, og på en sådan måde at der i videst muligt omfang tages hensyn til, hvad der tjener de unges tarv.