Endelig besvarelse af spørgsmål nr. S 2112 fra medlem af Folketinget Morten Messerschmidt (DF).

 

Spørgsmål:

 

”Vil ministeren tilkendegive sin holdning til, at det i Randers Amtsavis den 10. januar 2007 anslås, at 30 pct. på en folkeskole har forsøgt sig med stoffer som amfetamin, mens endnu flere har prøvet hash, og hvad vil ministeren i den forbindelse gøre for at informere om de helbredsmæssige konsekvenser ved dette samt for at gøre det vanskeligere at få fat i disse skadelige stoffer?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvortil jeg kan henvise:

 

”Sundhedsstyrelsen har til brug for besvarelsen af spørgsmålet oplyst, at alle videnskabelige undersøgelser viser, at misbruget blandt unge på landets folkeskoler langt fra er så udbredt, som man kan få opfattelsen af ved at læse artiklen fra Randers Amtsavis. Sundhedsstyrelsen har således oplyst, at 20 % af de 16-årige på landsplan har prøvet hash, mens 7 % har prøvet et andet illegalt stof, hvoraf amfetamin er det mest udbredte. Der er tale om maksimumstal for udbredelsen i grundskolen, da udbredelsen er lavere i yngre aldersgrupper, og meget få unge eksperimenterer med stoffer før 14-årsalderen. Sundhedsstyrelsen har desuden oplyst, at undersøgelser viser, at det er relativt sjældent, at de unge mener, at de kan skaffe stoffer på skolen. Mens næsten halvdelen af de unge har en idé om, hvor man kan skaffe stoffer, nævner kun 8 % grundskolen eller ungdomsuddannelsen som en mulighed. Det er således efter Sundhedsstyrelsens opfattelse ikke et generelt billede, at der er stoffer på skolerne.

 

Sundhedsstyrelsen har desuden anført, at en kontrolindsats altid må suppleres med et forebyggende arbejde. Det treårige modelkommuneprojekt ”Narkoen ud af byen” er det helt centrale forebyggelsesinitiativ i regeringens handlingsplan ”Kampen mod narko”. Regeringen og satspuljepartierne besluttede med indgåelse af satspuljeaftalen for 2004 således at afsætte 20,8 mio. kr. til gennemførelsen af projektet. Projektet startede i efteråret 2004, og Sundhedsstyrelsen har som projektets tovholder sammen med 14 modelkommuner landet over de sidste tre år arbejdet med at udvikle metoder og nye materialer til brug for den forebyggende narkotikaindsats med det fælles sigte at få nedbragt udbredelsen af narkotika i lokalsamfundet. I Sundhedsstyrelsens ”Vejledning til modelkommunerne i Narkoen ud af byen”, der er udsendt til nøglepersoner i hele landet, fremhæves betydningen af et tværgående forebyggelsesarbejde, og der gives råd om, hvordan grundskolen kan tilrettelægge den forebyggende indsats, bl.a. via gennemførelsen af en rusmiddelpolitik.

 

Det kan tilføjes, at Sundhedsstyrelsen har oplyst, at netop Randers Kommune gør en stor indsats på forebyggelsesområdet gennem et veludbygget SSP-samarbejde, og at kommunen deltager i modelkommuneprojektet ”Narkoen ud af byen”.”