Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

 

 

Den:  9. januar 2007

J.nr.: 4207

 

Folketinget har i brev af 13. december 2006 (spørgsmål S 1512) anmodet om min besvarelse af følgende af Jens Peter Vernersen (S) stillede spørgsmål:

 

 

Spørgsmål S 1512:

”Vil ministeren fremsende den skriftlige henvendelse fra medarbejderne i Fø­de­va­restyrelsen, hvori medarbejderne afviser resultatkontrakten for 2007 som om­talt i Politiken den 1. december 2006, samt oplyse, hvilke konkrete initiativer mi­nisteren vil iværksætte på baggrund af den hårde kritik fra medarbejderne i Fødevarestyrelsen?”

 

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at henvendelsen oprindeligt er sendt af medarbejderrepræsentanterne i Fødevarestyrelsens Hovedsamarbejdsudvalg til Fødevarestyrelsens direktør. Fødevarestyrelsens direktør har i brev af 6. december 2006 videresendt medarbejderudtalelsen til Familie- og Forbrugerministeriets departementchef, som den 11. december 2006 har besvaret henvendelsen fra Fødevarestyrelsens direktør. 

 

Jeg vedlægger henvendelsen fra medarbejderrepræsentanterne i Fødevarestyrelsens Hovedsamarbejdsudvalg, brevet til departementchefen fra Fødevarestyrelsens direktør af 6. december 2006 samt bevarelsen fra Familie- og Forbrugerministeriets departementchef af 11. december 2006.  

 

Udtalelsen fra medarbejderrepræsentanterne gør naturligvis indtryk.

 

Rigsrevisionens beretning om fødevarekontrollen blev som bekendt forelagt statsrevisorerne på deres møde i december 2006. Samme dag fremlagde Den uafhængige Ekspertgruppe også sin rapport om fødevarekontrollen, som, bl.a. har haft til opgave at komme med forslag til forbedringer i fødevarekontrollens styringskoncept og ressourceanvendelse.

 

Jeg har i et brev af 2. januar 2007 til Fødevarestyrelsens direktør redegjort for de tiltag, som jeg har iværksæt og vil iværksætte på baggrund af de to undersøgelser. Jeg vedlægger brevet.

 

Som bekendt har Rigsrevisionen i sin beretning om fødevarekontrollen tilkendegivet, at der bør sikres sammenhæng mellem det faglige grundlag for kontrolindsatsen, resultatkontrakterne og de bevilligede ressourcer. Jeg har derfor allerede nu bedt departementet om sammen med Fødevarestyrelsen at gennemføre de nødvendige præciseringer i frekvensvejledningen og resultatkontrakterne, jf. Rigsrevisionens konklusioner. Det skal i den forbindelse bemærkes, at 2007 forventes at blive et overgangsår med hensyn til vejledende kontrolfrekvenser for fødevarevirksomheder samt tilrettelæggelsen af det praktiske kontrolarbejde set i lyset af Ekspertgruppens omfattende analysearbejde og forslag til forbedringer af fødevarekontrollen.

 

Regeringspartierne og Dansk Folkeparti har tidligere aftalt at mødes, når de to rapporter forelå, for at drøfte resultaterne af undersøgelserne og i den forbindelse blandt andet vurdere, om der er behov for at tilføre Fødevarestyrelsen flere ressourcer, som det fremgår af Finanslovsaftalen for 2007.

 

Jeg har på den baggrund haft den første indledende drøftelse med regeringspartierne og Dansk Folkepart. Vi er enige om, at der er behov for grundigt at gennemarbejde ekspertgruppens anbefalinger. I den forbindelse er det særligt vigtigt at sikre et højt kvalitetsniveau i kontrollen og gode arbejdsvilkår for medarbejderne i det daglige arbejde.    

 

I første omgang er Ekspertgruppens rapport blevet sendt i høring til en bred kreds af interessenter, herunder Hovedsamarbejdsudvalget i Fødevarestyrelsen med høringsfrist den 5. februar 2007, så vi sikrer os det bedst mulige grundlag for de efterfølgende politiske beslutninger. 

 

I de videre drøftelser vil desuden en bredere kreds af politiske partier blive indbudt.

 

 

 

 

 

Carina Christensen                                                                                          / Rikke Thoning