|
|
|
Dato: |
||
|
|
|
Besvarelse af spørgsmål nr. S 1416 stillet af folketingsmedlem Morten Østergaard til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 8. december 2006.
Spørgsmål:
â€Vil ministeren trække regeringens stærkt kritiserede undersøgelse af starthjælpens effekter tilbage og fjerne den fra ministeriets hjemmeside som følge af de økonomiske vismænds sønderlemmende kritik af undersøgelsens metode og konklusioner samt lade uafhængige forskere lave en reel undersøgelse af starthjælpens effekter?â€
Svar:
Integrationsministeriet finder ikke anledning til at trække analysen tilbage. Det Økonomiske Råd har ikke fremlagt nye beregninger, der viser andre resultater, og ministeriet finder, at den metode, som ministeriet har anvendt, giver et retvisende billede.
Beskæftigelsesministeriets og Integrationsministeriets analyse bygger på en sammenligning af overgangen til selvforsørgelse blandt modtagere af introduktionsydelse på kontanthjælpsniveau, som kom til Danmark umiddelbart FØR indførelsen af starthjælp, med overgang til selvforsørgelse blandt nyankomne udlændinge, der kom til Danmark efter indførelsen af starthjælp.
Ministeriet stiller sig uforstående overfor, at en sammenligning af to grupper modtagere af introduktionsydelse, som har modtaget introduktionsydelse første gang inden for to perioder, som er forholdsvis tæt på hinanden, ikke skulle kunne give et sammenligneligt billede af effekten af starthjælpen.
De seneste analyser viser, at ca. 10 procent point flere er blevet selvforsørgende eller kommet i uddannelse efter 15 kvartaler blandt personer, der har modtaget introduktionsydelse på starthjælpsniveau, end blandt personer, der har modtaget introduktionsydelse på kontanthjælpsniveau (42 procent imod 32 procent).
Dansk Arbejdsgiverforening har desuden offentliggjort to analyser, der viser, at de indvandrere og flygtninge, som har opholdt sig kortest tid i Danmark, har haft den største fremgang i beskæftigelsen over de sidste 6 år. Ser man alene på flygtninge, som er omfattet af det fulde introduktionsprogram og starthjælpen, er tendensen endnu mere klar.
Med hensyn til spørgsmålet om at lade uafhængige forskere lave en undersøgelse af starthjælpens effekt, kan jeg oplyse, at Integrationsministeriet under det strategiske program for velfærdsforskning har støttet et forskningsprojekt, der bl.a. undersøger, hvilken betydning introduktionsydelse på starthjælpsniveau har for indvandreres arbejdsudbud. Forskningsprojektet udføres af forskere fra Akademiet for Migrationsstudier (AMID) og forventes afsluttet i foråret 2009.
Ministeriet har herudover ikke planlagt andre forskningsmæssige undersøgelser af starthjælpen.