Folketingets Lovsekretariat

ministeren

 

 

 

 

Dato 13. december 2006

 

J.nr.: 4075

 

 

 

 

 

Endelig besvarelse af spørgsmål nr. S 1314 af 5. december 2006 stillet af medlem af Folketinget Karen Hækkerup (S):

 

Spørgsmål nr. S 1314:

”Synes ministeren, at forbrugeren har et reelt valg, når han/hun står ved køledisken og ønsker at undgå at købe fjerkræ, der er produceret på en måde, som vi i Danmark betegner som dyremishandling, og mener ministeren, at det er gennemskueligt og nemt for forbrugeren at fravælge restprodukter fra fjerkræ, der er produceret og opdrættet med tvangsfodring, fordi dyret er produceret med henblik på foie gras-produktion, eller finder ministeren, at det er urimeligt, at den eneste måde, forbrugeren kan undgå disse produkter på, er ved at være inde i handelsnormerne for fjerkrækød, der sælges som »fritgående« eller »frilands«, eller ved at købe dansk, og hvis ministeren finder forbrugerens reelle valgsituation utilfredsstillende, hvad agter ministeren da at foretage sig med henblik på at få EU til at påføre »anvendt til foie gras-produktion« labels på kødet?”.

 

Endeligt svar:

Som allerede nævnt i mit svar af 12. september 2006 på spørgsmål nr. 6853 har forbrugerne i dag mulighed for at vælge dansk fjerkrækød eller fjerkrækød, som er anprist med henvisning til produktionssystemer, som udelukker foie gras produktion, såfremt de ønsker at sikre sig mod at støtte denne industri.

 

Det er fortsat min klare opfattelse, at den anvendte produktionsmetode, tvangsfodring af dyrene, er til skade for dyrenes sundhed og velfærd. Derfor vil regeringen, som oplyst i mit svar på spørgsmål nr. 6853, arbejde for at få Kommissionen til at tage et generelt mærkningskrav om produktionsmetode med i den kommende revision af de fælles mærkningsregler for fødevarer, idet det på den måde sikres, at forbrugerne har en bedre mulighed for at vælge bestemte animalske produkter, herunder fjerkræprodukter, ud fra dyrevelfærdsmæssige hensyn, og producenterne får bedre rammer for at markedsføre deres fødevarer med henvisning til dyrevelfærdsmæssige hensyn.

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

                                                                                                                                /Lars Korsholm