Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EB/ J.nr. 2006-3702

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 10. januar 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. december 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 116 ad forslag til lov om friplejeboliger (L 80).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 116:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt en friplejeboligleverandør, eller eventuelle erhvervslejere hos denne, må anvende lokaler i forbindelse med en friplejebolig, hvorfra der leveres ydelser til boligens beboere (f.eks. køkken, frisør, terapeuter m.v.) til almindeligt erhverv og således betjene andre kunder end friplejeboligens beboere?”

 

 

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at det er et krav, at der hører servicearealer til en friplejeboligejendom, da en friplejebolig efter definitionen i lovforslagets § 1 bl.a. er karakteriseret ved at være en udlejningsbolig med tilhørende servicearealer.

 

Servicearealer anvendes til omsorgs- og servicefunktioner, som er relevante for den pågældende målgruppe. Servicearealer er således nødvendige for, at friplejeboliglejerne kan få den nødvendige omsorg og service. Som det fremgår af bemærkningerne til bestemmelsen, kan servicearealer have flere forskellige funktioner. Der kan f.eks. være tale om arealer indrettet til kontor, vagtstue, centralkøkken og lokaler til genoptræning.

 

Efter lovforslagets § 10, stk. 3, jf. § 141 i almenboligloven, ydes der servicearealtilskud på 40.000 kr. pr. bolig, dog maksimalt 60 pct. af anskaffelsessummen til servicearealer til friplejeboliger, der etableres med offentlig støtte,. Der er ikke fastsat nærmere regler om indretningen og størrelsen af servicearealerne. Der er heller ikke fastsat regler om anden anvendelse af servicearealerne end den anvendelse, som friplejeboligvirksomheden indebærer.

 

Servicearealerne kan således også anvendes til anden virksomhed end friplejeboligvirksomhed, herunder til at betjene andre end beboerne i friplejeboligerne. Det er dog en forudsætning, at friplejeboliglejerne får den pleje og omsorg, som de er visiteret til. Kommunalbestyrelsen fører tilsyn hermed.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Charlotte Markussen