Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 49) Forslag til Lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser (Lempelse af begrænsning af specialpædagogisk støtte i forbindelse med studierejser og praktikperioder i udlandet) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 16. november stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 2:

”Hvordan vil ministeren følge op på evalueringen af ordningen om specialpædagogisk støtte og høringssvarene til evalueringsnotatet, jf. L 49 – bilag 3?”

 

Svar:

Evalueringsnotatet vedrørende lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser er udarbejdet af Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte, der administrerer støtteordningen. Notatet tager udgangspunkt i de fire målsætninger for loven, som fremgår af bemærkningerne til lovforslaget.

To af disse – afskaffelsen af det dobbelte optag og sikringen af ensartede vilkår for handicappede studerende, som modtager støtte – er i meget vid udstrækning opfyldt.

Med hensyn til de to andre målsætninger - at der etableres en kvalificeret vejledning, og at uddannelsesinstitutionerne spiller en aktiv rolle i udmøntning og anvendelse af den støtte, som tildeles – påpeger notatet, at der kan være behov for en forstærket indsats.

Styrelsen har derfor udarbejdet en plan for, hvordan en specialpædagogisk vejledningsindsats på uddannelsesinstitutionerne kan organiseres. Planen, som implementeres i 2007, lægger op til, at der på alle uddannelsesinstitutioner tilbydes ensartet og kvalificeret vejledning i at gennemføre konkrete uddannelser med en funktionsnedsættelse.

Uddannelsesinstitutionerne får dermed styrket de pædagogisk-faglige forudsætninger for at sikre, at handicappede studerende, så vidt det er muligt, ligestilles med andre, og lovens målsætninger om, at der etableres en kvalificeret vejledning, og at uddannelsesinstitutionerne spiller en mere aktiv rolle, vil således være opfyldt.

 

Høringssvarene til evalueringsnotatet giver udtryk for en meget bred opbakning og betydelige forventninger til denne styrkelse af vejledningsindsatsen.

 

Jeg mener på den baggrund ikke, at der er behov for at foreslå andre lovændringer end dem, som er indeholdt i L 49. Jeg ser heller intet behov for ændringer i den administration af ordningen, som styrelsen varetager.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder