Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>3 af 7. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Vil ministeren redegøre for de tekniske muligheder for at overholde kravet i lovforslaget om, at svin skal have permanent adgang til vand, også om natten i frostvejr og for de omkostninger, der vil være forbundet hermed?”

 

Svar:

 

Der henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 7. november 2006 vedrørende lovforslaget.

 

Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at Dansk Svineproduktion den 4. oktober 2001 har udgivet en faglig publikation, hvori man vurderer mulighederne for at etablere et frostfrit vandingssystem til frilandsproduktion af svin.[1] I rapporten beskrives to forskellige systemer til vanding af svin, der er afprøvet på to forskellige besætninger med svin, der holdes udendørs. Begge systemer kræver, at der ved den udendørs besætning nedgraves en brønd, der er forbundet til et vandtrug ved hjælp af vandledninger.

 

I det ene system anvendes en vandledning, der er gravet ca. 10 cm ned i græstørven og forbundet til en cirkulationsbrønd og cirkulationspumpe samt et specialkonstrueret vandtrug, som sikrer, at vandet kan recirkuleres gennem truget. Dette system er nemt at flytte, når svinene skal flytte fold, fordi vandledningerne ligger tæt på jordoverfladen.

 

Det andet system, som er undersøgt i rapporten, kræver, at vandledningen er gravet ca. 60 cm ned i jorden og forbundet til en drikkeventil via en forsyningsslange. Vandledningen og vandforsyningen kan således ikke flyttes, uden at vandledningerne graves op. Ifølge rapporten er det imidlertid muligt at placere enhederne i skel, så de kan anvendes i én mark et år og i den tilstødende mark det næste år. Som et andet alternativ peges der på, at det er muligt at placere vandledningerne og brønden i en af de marker, som anvendes til svinene, og flytte ventiler og drikkekopper m.v. i forbindelse med, at svinene flyttes til andre arealer.

 

Det fremhæves i rapporten, at begge de undersøgte vandingssystemer er egnede til at sikre en mere stabil vandtemperatur, som er uafhængig af udetemperaturen, således at vandet i vinterperioden kan holdes frit for frost. Systemerne er således afprøvet i en temperatur ned til -10 grader, og i begge tilfælde viser resultaterne, at systemerne kan holde vandet i en konstant temperatur på 3-10 grader. Det vurderes ligeledes, at systemet i sommerperioden potentielt kan sikre en lavere vandtemperatur og dermed optimere svinenes vandindtag og nedsætte risikoen for bakteriedannelser i vandet.

 

I rapporten er der foretaget en beregning af de økonomiske konsekvenser, som er forbundet med etableringen af vandingssystemerne. Det vurderes, at omkostningerne forbundet med de nævnte systemer vil være mellem 1480 og 2880 kr. pr. drikketrug. Hvert drikketrug vurderes at kunne anvendes af op til 15 svin. Dertil skal ifølge rapporten lægges etableringsomkostninger og omkostningerne til nedgravning af brønd og ledninger.

 

Det tilføjes, at den økonomiske beregning må tage udgangspunkt i den enkelte besætnings behov, idet der i nogle besætninger (navnlig so-besætningerne) er etableret enkeltdyrsfolde, hvor svinene går hver for sig. Omkostningerne ved de beskrevne systemer skal ses i sammenhæng med omkostninger til drikkekar uden frostsikring (der angives f.eks. kr. 520 for et vandtrug med svømmer (80 l), og omkostninger til ekstra arbejde i vinterperioden samt eventuelt forringet produktivitet både i vinter- og i sommerperioden.

 

Det konkluderes, at systemerne tilsyneladende er egnede til at sikre frostfrit vand til f.eks.

svineproduktion på friland, men at potentialet for systemernes udbredelse afhænger af

omkostningerne forbundet med etablering m.v. Omkostningerne vil variere meget fra besætning til besætning afhængig af foldenes arrondering m.v.

 

De ovenfor nævnte oplysninger er som anført baseret på de undersøgelser, som Dansk Svineproduktion har foretaget, og som er angivet i rapporten fra 4. oktober 2001.

 

Justitsministeriet skal understrege, at ministeriet ikke er bekendt med, om der foreligger andre eller nyere undersøgelser på området, ligesom ministeriet ikke har haft mulighed for at foretage en nærmere vurdering af de oplysninger – herunder oplysningerne om de økonomiske konsekvenser - som er anført i rapporten.



[1] Erfaring nr. 0108, Landsudvalget for Svin (Den rullende afprøvning): ”Frostfrit vandingssystem til frilandsproduktion” af Vivi Aarestrup Larsen og Henrik Bækstrøm Lauritsen 04.10.2001.