Besvarelse af spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven og pasloven (Befordring af børn på motorcykel og trehjulet knallert, måling og vejning af børn, reservation af parkeringspladser til bestemte køretøjer og betaling af pasgebyr) (L 71).

 

 

Spørgsmål:

 

”Hvilken betydning får kommunernes overtagelse af ekspeditionsopgaverne i forbindelse med ansøgninger af pas i forhold til den nuværende mulighed for at få udstedt et nødpas ved henvendelse på en politistation?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitichefen, som oplyser følgende:

 

”Efter paslovens § 1 kan justitsministeren henlægge opgaver i forbindelse med ansøgning om pas til kommunalbestyrelserne.

 

Denne hjemmel er udnyttet i bekendtgørelse nr. 1003 af 6. oktober 2006 om pas. Efter bekendtgørelsens § 4, er udstedelsen af pas til danske statsborgere således henlagt til kommunalbestyrelserne med virkning fra den 1. januar 2007.

 

Det fremgår endvidere af pasbekendtgørelsens § 31, at politiet i særlige tilfælde kan udstede pas og forlænge gyldigheden for pas efter reglerne i bekendtgørelsen.

 

I de hidtidige drøftelser med Kommunernes Landsforening har det været forudsat, at det i det hele er kommunalbestyrelserne, der beslutter, hvilket serviceniveau der skal tilbydes borgerne i henseende til åbningstid for alle typer pasekspeditioner, herunder provisoriske pas og forlængelse af gyldigheden for pas.

 

Det er således forudsat, at politiet efter den 1. januar 2007 ikke varetager ekspeditionsopgaver på pasområdet.

 

Særligt vedrørende Københavns Lufthavn i Kastrup kan dog oplyses, at spørgsmålet om politiets fortsatte varetagelse af udstedelse af provisoriske pas og forlængelse af gyldighedstid for pas for tiden er genstand for drøftelser mellem Rigspolitiet og Kommunernes Landsforening.”