Folketingets Kirkeudvalg

 

Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 308496

Dato: 16. november 2006

 

 

Kirkeudvalget har ved brev af 14. november 2006 bedt om kirkeministerens besvarelse af spørgsmål 5 vedrørende L 27, Forslag til lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi, lov om menighedsråd, lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde og forskellige andre love (budgetlægning for kirke og præstegårdskasserne, ændret sammensætning og opgaver for stiftsøvrigheden, aflastning af provsten for administrative opgaver m.v.).

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 14. november 2006 fra Græsted og Gilleleje Menighedsråd, jf. L 27 – bilag 6.”

 

Svar:

 

For en god ordens skyld bemærkes, at henvendelsen af 14. november 2006 ikke vedrører L 27, men alene vedrører fortolkningen af Kirkeministeriets bekendtgørelse nr. 914 af 30. august 2006 om afholdelse af ekstraordinære valg til provstiudvalg og til stiftsudvalg vedrørende økonomi i 2006.

Det fremgår af bekendtgørelsens § 4, stk. 4, nr. 7, at der på det indledende offentlige møde kan ske drøftelse og eventuel opstilling af kandidater til valgene. Det kan være hensigtsmæssigt at berøre spørgsmålet på dette møde, da det kan være af betydning for, om kandidaterne ønsker at opstille, og for den rækkefølge, man ønsker kandidaterne placeret på listen. Det er imidlertid alene stillerne, som ”ejer” listen, og dermed træffer den endelige afgørelse.

Af bekendtgørelsens § 7 fremgår det endvidere, at kandidatlisterne til provstiudvalget skal angive kandidaternes navne, og at deres samtykke til at opstille skal foreligge skriftligt. Det anføres også, at kandidatlisterne skal være underskrevet at mindst 5 og højst 15 stillere. Efter § 8, stk. 1 følger det, at det ved indleveringen af kandidatlisten skal være angivet, om kandidaterne er opstillet sideordnet eller i prioriteret rækkefølge.

Det er derfor formelt stillerne, der afgør, om kandidaterne på listen skal opstilles sideordnet eller prioriteret. Realiteten er dog, at det er kandidaterne selv der vælger, om de vil stå på listen, og om de med deres underskrift accepterer stillernes valg af, om listen bliver sideordnet eller prioriteret.

Endelig følger det af § 11, at det er stillerne, som bestemmer, hvem der skal være stedfortrædere.

 

Bertel Haarder

 

/

 

Lise Marianne Hjort