Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 266095

Dato: 14. december 2005

 

Alle provstiudvalg

Alle kommuner

 

 

 

 

 

 

Kirkeministeriet har i efteråret 2005 modtaget flere henvendelser fra kommuner og provstiudvalg vedrørende fastsættelse af kirkeskatteprocenten og udbetaling af den kirkelige ligning. Ministeriet ønsker derfor med dette brev at præcisere indholdet af kapitel 3 (§§ 18 og 19) i lov om folkekirkens økonomi (økonomiloven).

 

Fastsættelse af kirkeskatteprocenten

Provstiudvalget fastsætter ligningsbeløbene til kommunens kirke- og præstegårdskasser og provstiudvalgskassen, og Kirkeministeriet fastsætter landskirkeskatten. Kommunalbestyrelsen modtager meddelelse om ligningsbeløbenes størrelse fra provstiudvalget og fra Kirkeministeriet. På baggrund heraf er det kommunalbestyrelsens opgave at fastsætte kirkeskatteprocenten, således at de udmeldte ligningsbeløb tilvejebringes.

Af økonomilovens § 18, stk. 1, 1. pkt., fremgår det, at ligningsbeløb til kirke- og præstegårdskasserne og provstiudvalgskassen samt landskirkeskat pålignes folkekirkens medlemmer under ét efter samme regler, hvorefter kommunal indkomstskat svares til vedkommende kommune.

Økonomilovens § 18, stk. 1, 1. pkt., bygger på en forudsætning om, at kirkeskatteprocenten for et givet år fastsættes til en sådan størrelse, at der i løbet af det pågældende år kan påregnes at være dækning for de ligningsbeløb, der er nævnt i bestemmelsen. Der må med andre ord ikke bevidst budgetteres med underskud på mellemregningskontoen mellem kommunekassen og de kirkelige kasser.

Specielt med hensyn til 2006 bemærkes, at der for dette år er fastsat begrænsninger for størrelsen af de kommunale udskrivningsprocenter, jf. lov nr. 549 af 24. juni 2005 om midlertidig binding af kommunernes og amtskommunernes overskudslikviditet. Disse begrænsninger omfatter imidlertid ikke kirkeskatteprocenterne.

 

Udbetaling af den kirkelige ligning

Kommunalbestyrelsen udbetaler de kirkelige ligningsbeløb til stiftsøvrighederne, menighedsrådene og provstiudvalgene som beskrevet i økonomilovens § 19, stk.1. Afregning af kirkeskatten skal ske i 1/12 ved hver måneds begyndelse svarende til det tidspunkt, hvor kommunen modtager pengene fra Skat.

 

Med venlig hilsen

 

Klaus Kerrn-Jespersen

Økonomichef

 

 

 

 

 

Kopi til:

Alle stiftsøvrigheder

Indenrigs- og Sundhedsministeriet