Til: Klaus Kerrn-Jespersen, Kirkeministeriet

 

Vedr. Spørgsmål fra Kirkeudvalget ad Gilleleje sogn

 

I mail til provst Birgit Hasselager 11/11-06 stilles 3 spørgsmål til provst og provstiudvalg, som hermed besvares.

 

Ad. 2: Har provstiudvalget aktivt bedt om at få indsigt i mellemregningskontoen?

Svar: Vi har hvert år telefonisk bedt om oplysninger om mellemregningskontoen.

 

Ad. 1: Er det rigtigt, at Helsinge kommune ikke har villet give provstiudvalget indsigt i mellemregningskontoen?

Svar: Vi har 18/05-05 fået oplysning om en forventet saldo ultimo 2006 på 1.274.000 kr. i kommunens favør, og 03/01-06 information, om at Helsinge Kommune forventede, at mellemregningen ultimo 2006 ville udgøre 2.249.000 kr. i kommunens favør.

 

Ad. 3: Er det ud fra provstiudvalgets opfattelse korrekt, at Helsinge kommune har opkrævet mindre end det af provstiudvalget fastsatte beløb?  

Svar: Provstiudvalget forventede i 2005 ved fremsendelsen af oplysningen af det fastsatte beløb, at Helsinge kommune måtte forhøje kirkeskatteprocenten. Provstiudvalget have under budgetsamrådet bevidst pålagt kirkerne i Helsinge kommune at afsætte yderligere midler til vedligeholdelser, idet man ikke fandt, at man med uændret økonomi ville kunne vedligeholde i forsvarligt omfang.

Vi sikrede os, at Helsinge kommune var klar over den voksende ubalance, men kunne til vor overraskelse konstatere, at kommunens budgetvedtagelse i 2005 ikke tog hensyn til dette.

I forbindelse med et orienterende møde med embedsmænd fra Helsinge og Græsted-Gilleleje under forberedelsen af budgetsamrådene for 2007 gav Helsinges repræsentant udtryk for, at man i Helsinge kommune i 2005 havde troet, at skattestoppet forbød en forhøjelse af kirkeskatteprocenten. Hvilket bekræfter, at det var fuldt bevidst fra Helsinge kommunes side, at man lod mellemregningskontoen vokse.  

 

Lad mig yderligere tilføje, med reference til ”Kirkeudvalget, L27 – Bilag 5”, hvor der anføres ”.. Der ses bl.a. i det lokale provstiudvalg, hvor det ved flere lejligheder har været nødvendigt at få kirkeministeriet til at gribe ind. …”, at dette er et misvisende og stødende udsagn, som vi håber, kirkeministeriet vil medvirke til at give udvalget det korrekte billede af.

 

 

Med venlig hilsen

 

Henning Kristoffersen

Næstformand Frederiksværk Provstiudvalg

Tlf. 48390083

e-mail: henning.kristofferse[email protected]       Â