Dato:

30. maj 2007

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2007/4000-83

Sagsbeh.:

SAM

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 20 ad L 197 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 30. maj 2007.

 

Spørgsmål:

”Vil ministeren tage initiativ til inden for rimelighedens grænser systematisk opfølgning på den videre skæbne for hjemsendte handlede kvinder.”

Svar:

Hvis en kvinde, der har været udsat for menneskehandel, mener sig i risiko for forfølgelse m.v. ved en tilbagevenden til hjemlandet, har hun mulighed for at ansøge om asyl.

 

Asylmyndighederne – Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet – behandler sager om asyl i medfør af udlændingelovens § 7.

 

Efter udlændingelovens § 7, stk. 1 (konventionsstatus), gives der efter ansøgning opholdstilladelse til en udlænding, hvis udlændingen er omfattet af flygtningekonventionen af 28. juli 1951. Efter udlændingelovens § 7, stk. 2 (beskyttelsesstatus), gives der efter ansøgning opholdstilladelse til en udlænding, hvis udlændingen ved en tilbagevenden til sit hjemland risikerer dødsstraf eller at blive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

 

Efter udlændingelovens § 30, stk. 1, skal en udlænding, der ikke har ret til at opholde sig her i landet – f.eks. en afvist asylansøger – udrejse frivilligt. Ifølge udlændingelovens § 30, stk. 2, er det politiet, der drager omsorg for udrejsen, hvis en udlænding ikke udrejser frivilligt.

 

Flygtningenævnet har oplyst, at en asylsag som udgangspunkt anses for afsluttet, når en ansøger udrejser/udsendes af Danmark. Hvis omstændighederne helt undtagelsesvis giver anledning til det, vil Flygtningenævnet – uanset om ansøgeren fortsat opholder sig i sit hjemland – kunne genoptage behandlingen af en sag vedrørende en udrejst/udsendt asylansøger.

 

Det indgår i regeringens handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker (2007 – 2010), at Udlændingeservice – hvis en udlænding, der har været udsat for menneskehandel, ikke opnår opholdstilladelse her i landet og derfor skal udrejse – i samarbejde med de relevante organisationer og myndigheder i videst muligt omfang skal sørge for, at alle udlændinge, der har været for menneskehandel, skal have tilbudt en veltilrettelagt og forsvarlig modtagelse i hjemlandet.

 

I forbindelse med handlingsplanen skal der etableres et Videns – og Koordinationscenter for menneskehandel (VKM) med det formål at sikre mulige ofre for menneskehandel en forberedt og koordineret behandling, mens de opholder sig i Danmark. VKM skal i samarbejde med Udlændingeservice udvikle programmer for en forberedt hjemsendelse af ofre for menneskehandel. Programmet skal blandt andet omfatte kontakt til NGO’er eller andre relevante aktører, der kan sikre en forsvarlig modtagelse af udlændingen i hjemlandet.

 

Det indgår ligeledes i regeringens handlingsplan, at det internationale netværk skal udbygges med henblik på at sikre en forsvarlig hjemsendelse, således at der opbygges en tæt kontakt til NGO’er og sociale myndigheder i kvindernes hjemlande. Målet er at kunne tilbyde alle kvinder, at de modtages af en organisation, når de vender hjem.

 

De konkrete initiativer, der udløber af handlingsplanen, vil blive dokumenteret af VKM. Der skal således udgives årlige statusrapporter, der både skal beskrive udviklingen, initiativerne og eventuelt foreslå justeringer. Når handlingsplanen udløber, vil der blive udarbejdet en ekstern evaluering af mål og effekter.