Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

 

 

 

 

 

 

I forbindelse med behandlingen af (L 172) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (10. klasse målrettes elever, som har behov for yderligere faglig kvalificering og uddannelsesafklaring for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 20. marts 2007 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19/3-07 fra Efterskoleforeningen, jf. L 172 - bilag 4.”

 

Svar:

Henvendelsen vedrører tillige L 171 om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love fremsat 28. februar 2007. I dette svar behandles alene de spørgsmål, der vedrører L 172. Der kan i øvrigt henvises til svaret på spørgsmål 1 til L 171.

 

Foreningen har anmodet om mulighed for, at der gives adgang til at aflægge folkeskolens afgangsprøver (9. klasse-niveau) i tysk og fransk.

 

Det er et led i aftalen af 2. november 2006 om en ny 10. klasse, at der er mulighed for at aflægge folkeskolens 9. klasse-afgangsprøver i de bundne prøvefag, det vil sige i dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi. Det er desuden en del af aftalen, at der er prøvemulighed to gange om året.

 

Derimod er der ikke længere mulighed for at aflægge prøver i udtræksfag. Der foretages alene udtræk til sommerterminen ved aflæggelse af folkeskolens afgangsprøver (9. klasseniveau). Det vil være forbundet med praktiske vanskeligheder at tilrettelægge udtræksprøver i vinterterminen, herunder med hensyn til censorordningen. Det kan tilføjes, at der i 10. klasse vil være mulighed for at aflægge 10. klasse-prøver i tysk og fransk.

 

Foreningen har anmodet om, at elever fra en prøvefri skole ved at tage folkeskolens afgangsprøver eller 10. klasse-prøver i 10. klasse skal opnå retskrav på optagelse på en gymnasial uddannelse.

 

Jeg kan oplyse, at lovforslaget ikke vedrører spørgsmålet om optagelsesbetingelser til en gymnasial uddannelse. Om de gældende optagelsesbetingelser kan jeg henvise til svaret på spørgsmål nr. 6 til L 172.

 

Efterskoleforeningen har anført, at bestemmelsen om adgang til at aflægge prøver ved vinterterminen ikke er særlig praktisabel på en efterskole, medmindre skolen tilrettelægger semesterlæsning.

 

Jeg kan oplyse, at mulighed for tillige at aflægge prøve i vinterterminen indgår i aftalen om 10. klasse og tjener til at skabe størst mulig fleksibilitet for den enkelte elev.

 

Efterskoleforeningen har endvidere anmodet om, at skolerne skal kunne følge bestemmelserne om særligt tilrettelagte undervisningsforløb i 10. klasse, jf. forslaget til § 19 e i L 172. Ved disse forløb kan dele af indholdet i den obligatoriske og valgfri del af 10. klasse fraviges.

 

Jeg finder ikke grundlag for at imødekomme forslaget.   

 

Jeg kan oplyse, at den foreslåede bestemmelse i § 19 e erstatter og udbygger folkeskolelovens bestemmelse i § 9, stk. 5, om undervisningsforløb, hvor praktisk og teoretisk indhold kombineres i undervisning i og uden for skolen.

 

Efterskoler har ikke i dag mulighed for i medfør af § 9, stk. 5, at tilrettelægge særlige forløb, der indebærer en fravigelse af de krav, som lovens § 19 g stiller til undervisningen i den obligatoriske del af 10. klasse. Det forhold, at forslagets § 19 e ikke foreslås at gælde for efterskoler indebærer derfor ikke nogen begrænsninger i efterskolernes muligheder for at tilbyde undervisning.

 

Skolerne kan fortsat beslutte indholdet af den valgfrie del af undervisningstilbuddet i 10. klasse efter de regler, der gælder for den enkelte skoleform.

 

Jeg kan samtidig oplyse, at en efterskole - i forbindelse med undervisning, der ikke opfylder betingelserne for at benytte betegnelsen 10. klasse - kan tilbyde sine elever på 10. klassetrin særligt tilrettelagte forløb med op til seks ugers brobygning jf. § 10 e, stk. 1, i forslaget til vejledningsloven.

 

 

 

 

 

Efterskolerne vil endvidere som hidtil kunne give specialundervisning, og hvis den står mål med folkeskolens, vil sådanne særlige forløb også være 10. klasseundervisning, jf. forslagets § 19 g.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder