Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 3. maj 2007

(Alm.del.)

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 7:

Ministeren bedes tilsende udvalget Kammeradvokatens responsum i sagen.

Svar:

Idet jeg lægger til grund, at det responsum, som Forsvarsudvalget ønsker tilsendt, er det responsum, der ifølge PRM-brugergruppens præsentation i sin tid tilgik Radioudvalget, har jeg anmodet Rigspolitiet (som varetog formandskabet i Radioudvalget) og Økonomistyrelsen (som forestår den igangværende udbudsforretning) om bidrag til besvarelse af spørgsmålet.

 

Jeg har på den baggrund fået følgende oplyst:

 

”Kammeradvokatens responsum til Rigspolitiet af 2. november 2005 vedrører statens retlige handlemuligheder i forbindelse med sagen om etablering af et nyt beredskabsradiosystem.

 

Efter offentlighedslovens § 10, nr. 4, er myndighedernes brevveksling med sagkyndige til brug i retssager eller ved overvejelse af, om retssag bør føres, undtaget fra retten til aktindsigt, og der udvises i almindelighed tilbageholdenhed med at udlevere sådanne oplysninger, herunder responsa og brevveksling med Kammeradvokaten, til Folketinget.

 

Formålet med bestemmelsen i § 10, nr. 4, og den omtalte tilbageholdenhed er at sikre, at staten på samme måde som andre – som grundlag for sine overvejelser – skal kunne søge fornøden sagkyndig vejledning, uden at andre skal have adgang til at gøre sig bekendt med sådanne responsa mv.

 

Kammeradvokatens responsum vedrører som nævnt statens handlemuligheder i forbindelse med etablering af et nyt beredskabsradiosystem, og er navnlig indhentet med henblik på at sikre, at etableringen heraf gennemføres inden for de retlige rammer, der gælder på området, således at efterfølgende sagsanlæg mod staten så vidt muligt undgås.

 

På den baggrund finder Rigspolitiet og Økonomistyrelsen af principielle grunde ikke, at Kammeradvokatens responsum bør udleveres. Der henvises mere generelt herom til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 6 af 12. maj 2004 fra Folketingets udvalg for Forretningsordenen (Alm. del – bilag 49).

 

Det bemærkes, at der som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 8 i øjeblikket verserer en retssag mod Økonomistyrelsen vedrørende udbudsforretningens lovlighed.”