Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 41 ad L 161 – forslag til lov om ændring af lov om råstoffer (Ophævelse af fartøjsgodkendelse og modernisering af efterforsknings- og indvindingstilladelser på havet m.v.) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål 41
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 8. maj 2007 fra Danmarks Rederiforening, jf. L 161 - bilag 19.
Svar
Alle de virksomheder, der har fartøjsgodkendelse/indvindingstilladelse, er allerede repræsenteret i Foreningen af Danske Ral- og Sandsugere, og de virksomheder, som også har landbaserede indvindingsaktiviteter, er tillige medlemmer af Dansk Industri. Såvel Foreningen af Danske Ral- og Sandsugere som Dansk Industri beskæftiger sig generelt med miljøvilkår for råstofindvinding hhv. på havet og på land.
Interesserne i klageøjemed for de virksomheder, der indvinder råstoffer på havet, varetages således af Foreningen af Danske Ral- og Sandsugere, og med mit ændringsforslag nr. 4 vil interesserne for de virksomheder, som indvinder både på land og på havet, fremover blive varetaget af Dansk Industri.
Danmarks Rederiforening har først fra foråret 2006 varetaget interesser for indvindingsvirksomheder og har ikke traditionelt beskæftiget sig med miljøvilkår i forbindelse med råstofindvinding. Spørgsmål om forsyningssikkerhed samt kommercielle aftalevilkår i en tilladelse vil ikke kunne påklages
På den baggrund finder jeg ikke, at Danmarks Rederiforenings ønske om at opnå klageberettigelse efter råstofloven bør imødekommes.
Danmarks Rederiforening kan naturligvis som hidtil repræsentere indvindingsvirksomheder som høringspart i forbindelse med fornyelse af regelgrundlaget og i forbindelse med løbende møder, som afholdes med branchen, ligesom foreningen kan indgive klage på vegne af en klageberettiget virksomhed.