Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 13 ad L 148 Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål nr. 13
Vil ministeren redegøre for den øgede brancheglidning, der er en konsekvens af lovforslagets ændringer fra anbefalingerne i Detailhandelsudvalgets betænkning, hvad angår mulighed for planlægning for enkelte ekstraordinært store udvalgsvarebutikker i bymidter for byer over 40.000 indbyggere, samt mulighed for at planlægge 3 nye ekstraordinært store udvalgsvarebutikker hvert 4. år i hovedstadsområdet (hvert område), Århus, Ålborg, Odense og Esbjerg?
Svar
Det fremgår af betænkningen fra Detailhandelsudvalget, at grundlaget for udvalgets anbefaling om at give mulighed for, at der i de fem største byers bymidter ekstraordinært kunne planlægges for enkelte meget store udvalgsvarebutikker, var at skabe mulighed for et mindre antal såkaldte ankerbutikker, der kunne bidrage til et løft af bymidtens samlede detailhandel. Udvalget satte ikke antal på, hvor mange store butikker der kunne etableres. For at skabe klare og entydige bestemmelser er det i lovforslaget foreslået, at der kan etableres op til 3 nye store butikker hvert fjerde år.
Muligheden for større butikker skaber mulighed for, at der inden for den enkelte butiks rammer kan ske en brancheglidning med inddragelse af flere varetyper (dagligvarer undtaget) og / eller kombinere detailsalget med andre servicetilbud som fx café, motionscenter og lign.
Det vurderes ikke at få konsekvenser for brancheglidningen, at muligheden for store butikker udstrækkes til at gælde flere byer.