Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 12) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) (Ophævelse af revisionsbestemmelse om tillæg til uddannelsessøgende med varig funktionsnedsættelse i videregående uddannelse) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 16. november 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål 9:

”Hvordan vil ministeren sikre, at praksis med tildeling af handicaptillæg, der er en skønsmæssig ydelse modsat statens uddannelsesstøtte i almindelighed, løbende evalueres og tilpasses, så det hele tiden sikres, at handicaptillæg ydes i overensstemmelse med behovene herfor?”

 

Svar:

Visitationen til handicaptillægget sker efter kriterier, som er udviklet i forbindelse med ordningens etablering. Den særlige arbejdsevnevurdering for handicappede studerende har således hele tiden været tænkt som en dynamisk størrelse, som løbende kan evalueres og om nødvendigt tilpasses.

 

Klager over styrelsens afgørelser, som indbringes for Ankenævnet for Uddannelsesstøtten, er med til at danne præcedens for behandling af ansøgninger om handicaptillæg. Ankenævnet består udover en formand og to andre medlemmer af et særligt sagkyndigt medlem udpeget af De Samvirkende Invalideorganisationer. 87 procent af de klager over afslag, der i ordningens 2-årige periode er blevet indbragt for Ankenævnet for Uddannelsesstøtten, er blevet stadfæstet af ankenævnet.

 

Styrelsen har i øvrigt samarbejde med Arbejdsskadestyrelsen, der efter styrelsens anmodning udarbejder vejledende udtalelser i sager, der har principiel karakter.

 

Der er således sikret en løbende tilpasning af praksis for tillægsstipendium for studerende med funktionsnedsættelse i videregående uddannelse.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder