Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 11) Forslag til Lov om adgang til udøvelse af visse erhverv i Danmark, lov om statsautoriserede og registrerede revisorer, lov om omsætning af fast ejendom, lov om translatører og tolke, lov om dispachører og ophævelse af lov om registrerede arkitekter (Forenkling af adgang til udøvelse af lovregulerede erhverv i Danmark) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 3. november 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Hvad er årsagen til, at erhvervet som psykolog ikke er medtaget i lovforslaget, og mener ministeren, at anerkendelse af erhvervet som psykolog bør indgå i det kommende artikel 58-udvalgs portefølje?”

 

Svar:

Direktivet fastsætter, at de nuværende sektorale udvalg nedlægges og erstattes af ét udvalg - artikel 58-udvalget.

 

Artikel 58-udvalget overtager det hidtidige udvalgsarbejde, der vedrører ajourføring af reglerne om minimum uddannelseskrav inden for den hidtidige sektorale ordning (sygeplejersker med ansvar for den almene sundheds- og sygepleje, tandlæger, dyrlæger, jordemødre, arkitekter, farmaceuter og læger). Psykologerhvervet har ikke tidligere været omfattet af et sektorudvalg, og er derfor ikke umiddelbart berørt af, at disse udvalg nedlægges og erstattes af artikel 58-udvalget.

 

Artikel 58-udvalget har derudover bl.a. kompetence til under visse betingelser at vedtage fælles platforme. En ”fælles platform” er en række kriterier for erhvervsmæssige kvalifikationer, som kan udligne de væsentligste forskelle, der er blevet identificeret mellem de enkelte medlemsstaters krav til en uddannelse til et bestemt erhverv. De væsentligste forskelle identificeres ved at sammenligne varighed og indhold af uddannelsen i mindst to tredjedele af medlemsstaterne herunder alle de medlemsstater, der lovregulerer det pågældende erhverv. Initiativet til en fælles platform kan komme fra faglige sammenslutninger, organisationer eller medlemsstater.

 

Vedtagelsen af en fælles platform på et område kan betyde, at flere uddannelser i lighed med dem, der er i dag er omfattet af de sektorale ordninger, vil kunne gensidigt anerkendes på baggrund af minimums uddannelseskrav. Men dette sker naturligvis ikke uden inddragelse af de myndigheder, der har ansvaret for det pågældende lovregulerede erhverv.

 

Psykolognævnet, der er kompetent myndighed for psykologerhvervet, vil løbende blive orienteret om udvalgets arbejde, og Undervisningsministeriet, CIRIUS, vil inden møderne i udvalget, indhente bidrag fra de relevante kompetente myndigheder, herunder Psykolognævnet. Ligeledes vil Undervisningsministeriet, CIRIUS, informere de kompetente myndigheder efter møderne i udvalget.”

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder