Dato:

13. marts 2007

Kontor:

Udlændingelovs-kontoret

J.nr.:

2006/4000-78

Sagsbeh.:

ATO

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 30 ad L 93 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 8. februar 2007.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes bekræfte, at det vil være lovligt at indrejse på et turistvisum med henblik på at lære dansk og kvalificere sig til at bestå integrationsprøven med henblik på at indgive ansøgning om familiesammenføring eller ophold som religiøs forkynder, inden dette visum udløber, jf. bemærkningerne til lovforslaget punkt 2.2.2.”

Svar:

En udlænding, der er gift med eller fast samlevende med en herboende, vil efter den gældende visumpraksis som udgangspunkt kunne gives visum med henblik på at besøge ægtefællen eller samleveren, uanset hvilken landegruppe de tilhører. Der gives dog afslag på visum, hvis der er en høj grad af risiko for, at udlændingen vil misbruge visummet til at tage længerevarende ophold eller indgive ansøgning om opholdstilladelse. En udlænding, der tidligere har benyttet et visumophold til at søge om opholdstilladelse, og som blev meddelt afslag på denne ansøgning og ikke udrejste i overensstemmelse med den i den forbindelse fastsatte udrejsefrist, vil f.eks. kunne meddeles afslag på en ny ansøgning om visum.

 

Formålet med et visum er at give en udlænding mulighed for et kortvarigt ophold under den forudsætning, at udlændingen herefter udrejser af Danmark.

 

Ifølge udlændingelovens § 9, stk. 18, skal opholdstilladelse som familiesammenført som udgangspunkt være opnået inden indrejsen. En ansøgning om opholdstilladelse som familiesammenført med ægtefælle eller fast samlever kan dog indgives, behandles og tillægges opsættende virkning, hvis den indgives af en udlænding, der opholder sig lovligt her i landet f.eks. på visum eller visumfrit, medmindre særlige grunde taler derimod.

 

Hvis en udlænding opholder sig i Danmark på et visum, vil det efter de nugældende visumregler være lovligt for visumindehaveren at tage en indvandringsprøve. Det betragtes dog som misbrug af visumreglerne, hvis visumindehaveren ikke udrejser af Schengenområdet i overensstemmelse med visummet eller indgiver ansøgning om opholdstilladelse.

 

En udlænding, der benytter et visumophold til at søge om opholdstilladelse som familiesammenført med ægtefælle eller fast samlever, vil ikke blive meddelt en karensperiode, jf. herved udlændingelovens § 4 c. Er der stillet økonomisk sikkerhed for visummet, jf. udlændingelovens § 4, stk. 2, forfalder denne til betaling i en misbrugssituation, men efter gældende visumpraksis stilles der ikke krav om økonomisk sikkerhed for udlændinge, som skal til Danmark for at besøge en ægtefælle eller fast samlever.  

 

For så vidt angår religiøse forkyndere skal jeg henvise til besvarelsen af spørgsmål 4 ad L 93.