Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 6 af 17.januar 2007 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L 90– bilag 4). |
Spørgsmål nr. 6:
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 16. januar 2007 fra Rejsearbejdere.dk, jf. L 90 - bilag 4.
Svar:
Foreningen Rejsearbejdere.dk stiller i henvendelsen forslag om, at det af arbejdsmiljøloven specifikt bør fremgå, at arbejdspladsvurderingen (APV) skal forefindes på virksomheder, bygge- og anlægspladser og andre ikke-faste arbejdspladser. Det foreslås endvidere, at APV’en skal være tilgængelig for virksomhedens ledelse, de ansatte og Arbejdstilsynet.
Jeg kan oplyse, at kravet om tilgængelighed allerede fremgår af reglerne om APV. Tilgængelighed betyder, at APV’en kan findes frem, hvis en ansat, ledelsen eller Arbejdstilsynet anmoder om det.
På faste arbejdspladser skal APV’en forefindes et sted, hvor de ansatte har adgang til den. Den behøver ikke ligge fremme, blot den kan findes frem, hvis fx en ansat anmoder om det.
For så vidt angår bygge- og anlægspladser og andre ikke-faste arbejdspladser, skal APV’en være tilgængelig på et sted, hvor de ansatte jævnligt kommer, fx et samlingssted, en velfærdsbygning, eller på det sted, hvor den ansatte konkret arbejder, hvis den ansatte sjældent kommer på virksomhedens hjemadresse.
Det centrale er således, at den ansatte m.fl. enkelt og hurtigt kan få adgang til APV’en. På baggrund heraf, finder jeg ikke behov for at ændre arbejdsmiljøloven på dette område.
Rejsearbejdere.dk foreslår endvidere, at der i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 589 af 22. juni 2001 om byggepladsers indretning fastsættes yderligere krav til skiltning med navn og adresse på de virksomheder, der udfører arbejde på pladsen.
Jeg er enig i, at det er vigtigt, at Arbejdstilsynet kan finde frem til alle de virksomheder, der udfører arbejde på byggepladser.
Imidlertid er der allerede et krav om at føre en liste over, hvilke virksomheder der arbejder på en byggeplads, hvis der er tale om en byggeplads, hvor der arbejder mere end én virksomhed, og virksomhederne tilsammen har mere end 10 ansatte samtidig. Denne liste ajourføres hver 14. dag på sikkerhedsmøderne og er en del af byggepladsens Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS), som er til rådighed for alle på byggepladsen.
Derudover har bygherren en pligt til at anmelde byggepladsen til Arbejdstilsynet, hvis den forventede varighed af arbejdet overstiger 30 arbejdsdage, og der er beskæftiget mindst 20 personer samtidig, eller hvis den formodede arbejdsmængde overstiger 500 manddage. På anmeldelsesblanketten skal det oplyses, hvilke virksomheder bygherren har bedt om at udføre arbejdet.
På de små byggepladser kan Arbejdstilsynet få disse informationer ved besøg på den enkelte byggeplads.
Jeg finder derfor ikke, at der er behov for yderligere tiltag på området. Hvis en virksomhed selv vil reklamere med sit virksomhedsskilt, er det naturligvis i orden.